TV-serie Jaap van Zweden: ‘Ik ben geboren op het podium’

Foto Robin Utrecht/ANP

“Ik ben geboren op het podium, op mijn zevende gaf ik al concertjes op de kaartvereniging van mijn vader,” vertelt Jaap van Zweden in de zevendelige serie ‘Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee’, die vanaf donderdag 28 januari te zien is, wekelijks om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Ja, vult zijn vader die herinnering aan, in een interview in de serie: “Hij trad overal op, de boksvereniging, bij de oudjes van dagen. En een keer in het Vondelpark, daar wilde hij niet meer van het podium af. Zijn lerares moest het podium op komen om hem er af te sleuren. Toen was-ie acht.”

Die gedrevenheid om op te treden heeft hij nog altijd, zo blijkt uit de tv-serie waarin de topdirigent een jaar gevolgd wordt. “Je mág voor de mensen optreden,” zo omschrijft hij zijn werk.

Bekijk de trailer:

De wereld over

Van Zwedens leven speelt zich voor een groot deel af in concertzalen, hotelkamers en vliegtuigen. We zien hem onderweg, bij repetities aan het werk. Van Zweden reist de hele wereld over, van zijn woonplaats Amsterdam, naar Dallas en Hongkong, waar hij vaste betrekkingen heeft als chef-dirigent. “Je raakt een hele dag en nacht kwijt als je van Dallas naar Hongkong vliegt,” vertelt hij. En dan moet hij soms ook nog gastoptredens geven, bij gerenommeerde orkesten zoals het Chicago Symphony Orchestra en het Orchestre de Paris – en bij het New York Philharmonic waar hij nu tot chef-dirigent benoemd is.

Daarnaast zien we Van Zweden in zijn schaarse vrije tijd, onder meer in Amsterdam met zijn in de zomer van 2015 geboren kleinzoon Raphaël Daniël. Opa Van Zweden: “Als ‘ie kan voetballen ga ik minder werken.” Daarnaast zijn Van Zweden en zijn vrouw Aaltje, die een autistische zoon hebben, ook nog zeer actief betrokken bij het Papageno Huis in Laren, een huis voor jong-volwassenen met autisme. Al die aspecten van de topdirigent Jaap van Zweden komen in de zevendelige tv-serie aan bod. Donderdagavond 28 januari is de eerste aflevering van de wekelijkse serie.

Lees ook: Muziektherapie voor autisten: levenswerk van echtpaar Van Zweden