Turkse aanklager: levenslang voor twee journalisten

De twee probeerden te bewijzen dat de Turkse autoriteiten wapens stuurden naar jihadisten in Syrië.

Hoofdredacteur van Cumhuriyet, Can Dündar. Hij werd samen met Erdem Gül in november gearresteerd.
Hoofdredacteur van Cumhuriyet, Can Dündar. Hij werd samen met Erdem Gül in november gearresteerd. Foto: Vedat Arik / AFP

Turkse aanklagers eisen een levenslange gevangenisstraf voor twee prominente journalisten van de seculiere krant Cumhuriyet. Hoofdredacteur Can Dündar en redacteur Erdem Gül worden beschuldigd van terrorisme en spionage vanwege hun artikelen over vermeende wapensmokkel door de Turkse overheid naar rebellen in Syrië.

Uit het 473-pagina’s tellende document dat woensdag bij de rechtbank in Istanbul werd ingediend blijkt onder meer dat de aanklacht de mogelijkheid tot vervroegde vrijlating wil tegenhouden.

Arrestatie in november

De twee journalisten werden in november al gearresteerd. Reden voor de arrestatie is de publicatie vorig jaar mei van foto’s en video’s waarop te zien was hoe Turkse politieagenten bij de grens met Syrië trucks doorzoeken die een lading wapens en munitie vervoeren. Volgens Cumhuriyet was daarmee bewezen dat de Turkse autoriteiten wapens stuurden naar jihadisten in Syrië. De foto’s zijn gemaakt in januari 2014.

President Erdogan erkende dat de trucks toebehoorden aan de Turkse inlichtingendiensten, maar stelde dat de trucks waren beladen met hulpgoederen voor in Syrië strijdende Turkmenen. Turkmeense strijders vechten in Syrië tegen zowel de Syrische president Assad als terreurgroep Islamitische Staat. Volgens Erdogan waren de aanklagers in die zaak bovendien niet gemachtigd de trucks te doorzoeken.

Kritiek

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft kritisch gereageerd op de aanklachten. Emma Sinclair-Webb van HRW tegenover Reuters:

“We zijn er zeker van dat Can Dündar en Erdem Gül met het publiceren van de foto’s hun werk deden als journalisten, en niets meer dan dat.”

Eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn liet in een Twitter-bericht weten geschokt te zijn:

Twitter avatar JHahnEU Johannes Hahn Shocked by life sentences demanded against #Cumhuriyet journalists C.Dündar+E. Gül. Equality + proportionality before the law are a must 1/3