Tien jaar cel geëist tegen ‘misbruikopa’

De kinderen mochten niet over het misbruik praten, anders zou “opa naar de gevangenis moeten”.

Foto: Roos Koole / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tien jaar cel geëist tegen een 63-jarige man uit Zoetermeer. De man wordt ervan verdacht zijn kleindochters en hun vriendinnetjes te hebben misbruikt. Ook eist het OM een schadevergoeding van 45.000 euro. Woensdag moest hij voorkomen in de rechtbank in Den Haag.

De man uit Zoetermeer zou in een tijdsbestek van 2,5 jaar in totaal acht kinderen hebben misbruikt, die tussen de vier en tien jaar oud waren. Volgens het OM maakte de man daarvan zelf opnamen; in totaal werden 7.300 foto’s en video’s gevonden van het misbruik. Ook had de man een archief met bijna 26.000 illegale opnamen die hij sinds 1998 had gedownload.

‘Niets zeggen, anders moet opa naar de gevangenis’

De verdachte heeft inmiddels bekend de kinderen te hebben misbruikt. Hij beweert dat zij dit zelf hadden gewild en het initiatief namen. Na het bekijken van de beelden komt het OM echter tot een andere conclusie; de man zou sturend zijn geweest. Hij gaf de kinderen snoepjes en gebruikte volgens het OM zijn overwicht om seksuele handelingen te verrichten.

Tegen de kinderen zei hij dat het een geheimpje was dat ze niet mochten doorvertellen, “anders moet opa naar de gevangenis”.

Oplettende moeder signaleerde misbruik

De zaak kwam aan het rollen dankzij een oplettende moeder, die op een verjaardag zag hoe haar zesjarige dochter bij de man op schoot zat en hij haar betastte. Toen zij daarna twee andere moeders belde, bleek dat de man ook aan hun kinderen had gezeten. De politie werd daarop ingeschakeld; de opa werd gearresteerd en zit sinds mei vorig jaar vast.

Nu het misbruik bekend is, valt opmerkelijk gedrag van de kinderen beter te begrijpen. Zo kampten sommige meisjes met woede-aanvallen, nachtmerries en presteerden ze slechter op school. Sommigen durfden ook niet alleen te slapen.