Tennisorganisaties starten onderzoek naar corruptie

De Tennis Integrity Unit zou onvoldoende in staat zijn corruptie uit te bannen.

Granslamtoernooi Australian Open in Melbourne Park, Australië.
Granslamtoernooi Australian Open in Melbourne Park, Australië. Foto Jason O'Brien / Reuters

Internationale tennisorganisaties hebben een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de effectiviteit Tennis Integrity Unit (TIU), een organisatie bedoeld om gokgerelateerde corruptie in de tenniswereld te bestrijden, schrijft persbureau Reuters. De TIU zou onvoldoende in staat zijn corruptie uit te bannen, zo maakten de organisaties bekend tijdens grandslamtoernooi Australian Open.

Op de eerste dag van de Australian Open bleek dat in het afgelopen decennia zestien spelers uit de top-50 van matchfixing zijn verdacht. Spelers zouden tegen betaling partijen hebben verloren of gewonnen. De onthulling maakte opnieuw duidelijk dat de TIU versterkt moet worden: het integriteitsorgaan kan telefoons, bankgegevens en computerdata onderzoeken, maar veel mankracht krijgt het niet - momenteel beschikken ze over vijf medewerkers, die 21.000 profspelers en jaarlijks 1.500 toernooien zouden moeten controleren.

Uit de gezamenlijke verklaring van de Association of Tennis Professionals (ATP), de Women’s Tennis Association (WTA) en de International Tennis Federation (ITF):

“Onafhankelijk onderzoek zal de effectiviteit van het TIU-anticorruptieprogramma evalueren en aanbevelingen doen voor verandering.”

Het onderzoek wordt volledig gefinancierd door de tennisautoriteiten en onderzoekers krijgen uitgebreide opsporingsbevoegdheden toegekend.

Eerder ontkenden internationale tennisorganisaties dat de TIU onvoldoende in staat zou zijn om fraude in de sport aan te pakken. Er zou 16 miljoen dollar (14,8 miljoen euro) in anticorruptiemaatregelen zijn gestoken, waarna achttien spelers zouden zijn onderzocht en sancties zouden zijn opgelegd. Zes spelers werden voor het leven geschorst.

Lees ook: Het leek vooral iets voor losers, over de sterke aanwijzingen dat toptennissers tegen betaling partijen hebben verloren.