Taakstraf voor inwoner Oss om geweld komst azc Heesch

Ook kreeg hij een celstraf van 38 dagen opgelegd, waarvan dertig voorwaardelijk. Hij zat al acht dagen in voorarrest en is dus vrij.

Demonstranten in Heesch. Volgens lokale media bestormden honderden mensen het gemeentehuis.
Demonstranten in Heesch. Volgens lokale media bestormden honderden mensen het gemeentehuis. Robert Vos / ANP

De politierechter in Den Bosch heeft woensdag een 20-jarige inwoner uit Oss veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. De man werd op 18 januari opgepakt vanwege openlijk geweld tegen leden van de Mobiele Eenheid tijdens een protest tegen de mogelijke komst van aan asielzoekerscentrum in Heesch.

De man kreeg ook een celstraf van 38 dagen opgelegd waarvan 30 voorwaardelijk. Omdat de inwoner uit Oss al acht dagen in voorarrest zat, mag hij naar huis. De officier van justitie eiste eerder woensdagmiddag een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Een verslaggever van het Brabants Dagblad meldt op Twitter dat de officier van justitie bewezen acht dat de man met hout, een aansteker en zwaar vuurwerk heeft gegooid naar de Mobiele Eenheid. Het ging om illegaal vuurwerk: een Cobra 6. Volgens de officier van justitie is dergelijk vuurwerk vergelijkbaar met een handgranaat.

Twitter avatar OM_OostBrabant OM Oost-Brabant Volgens de officier is er voldoende bewijs dat de verdachte met hout, vuurwerk en een aansteker heeft gegooid in de richting van de ME

Protest

Kort na de betoging vorige week in Heesch meldde een politiewoordvoerder dat de betoging eigenlijk de hele avond “ordentelijk” verliep, maar er na afloop een “klein aantal individuen was dat de boel versjteerde.” Lokale media spraken van enkele honderden demonstranten die zich in de loop van de avond tegen de politie keerden. Zo’n duizend mensen waren ’s middags op het protest afgekomen.

Dinsdag 12 januari stelde B en W van Bernheze, waar Heesch onder valt, voor om een azc te openen voor hoogstens vijfhonderd mensen en maximaal tien jaar. De dag daarop werden er twee dode varkens gevonden op plaats waar het asielzoekerscentrum moet komen. Een van de kadavers was opgehangen aan een boomtak, bij spandoeken met teksten als ‘Volk zegt nee tegen azc’.