Stop de gasexport, een PVV-motie in PvdA-jasje

Man van de dag

PvdA’er Jan Vos gaat politiek geslepen te werk. Luidt zijn credo inderdaad: beter goed gejat dan slecht bedacht?

Fijn, een sleutelpositie!

Wat moet het heerlijk zijn om Jan Vos te zijn. Althans, als het over energiebeleid gaat. Het gewiekste PvdA-Kamerlid heeft een sleutelpositie in vrijwel alle debatten over over dit onderwerp. Met de 36 zetels van de PvdA gaat hij aan het hoofd van een ‘linkse’ Kamermeerderheid die minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) regelmatig dwingt van koers te veranderen. Zo mag Kamp van Vos geen gas winnen bij Terschelling, moeten all e kolencentrales vervroegd dicht en is verder onderzoek naar schaliegasboringen taboe.  

Weer een plannetje

Uit de wandelgangen

Dinsdag was het weer zover. De Tweede Kamer debatteerde met Kamp over gaswinning in Groningen. ’s Ochtends lanceerde Vos via de Volkskrant een plannetje: hij wil dat de minister sneller werk maakt van het afbouwen van de gasexport. Die miljarden kuub gas die we jaarlijks aan Duitsland, België en Frankrijk verkopen, moeten we in Nederland houden, vindt Vos. Dan kunnen we ze gebruiken als ‘motor’ achter vergroening en als ‘reservebatterij’ voor wind- en zonenergie. ’s Avonds bij het debat wist Vos een meerderheid te organiseren voor een onderzoek naar de exportstop.   

C’est le ton qui fait...

Toch lukt het Vos om zijn collega-Kamerleden te irriteren. Hij maakt wel érg vaak de blits met andermans plannetjes, vinden ze. PVV’er Reinette Klever sprak Vos er tijdens het debat op aan. Een jaar geleden diende zij een motie in met dezelfde strekking als Vos’ plan: stop de gasexport. En toen stemde hij tegen. „Politieke spelletjes zijn voor de PvdA kennelijk belangrijker dan de veiligheid van de Groningers!” brieste Klever. „C’est le ton qui fait la musique”, reageerde Vos. „Blijkbaar heeft u destijds in uw motie niet de juiste woorden gebruikt”. En trouwens, de PVV vond Vos sowieso een partij met „racistische” trekjes waarmee hij niets te maken wil hebben.

Niet trademark Jan

Is hier sprake van een patroon? Vorig jaar scoorde Vos ook al met een voorstel dat eerder aan Kamp was voorgelegd door de Partij voor de Dieren: de zogenaamde omkering van bewijslast bij aardbevingsschade. Zelf vindt de PvdA’er het „niet trademark Jan Vos” om andermans plannetjes te jatten. Hij is „al drie jaar bezig” met de export van gas en onlangs „viel het kwartje” hoe hij daar een „samenhangend” plan voor kon maken. „Er zijn mij veel dingen verweten, maar niet een gebrek aan creativiteit”.

    • Thijs Niemantsverdriet