Screen je mensen op Twitter

Als we de goegemeente moeten geloven is het over en uit met Twitter. De massa geeft de voorkeur aan Whatsapp en Facebook, de jeugd zit op Snapchat en elders, en het getweet bestaat enkel nog uit eenrichtingsverkeer van politici, beroemdheden en media. Als je het aanbevelenswaardige boek Hatching Twitter leest, dan staat nu ook nog de meest incompetente van de Twitterbedenkers aan het roer van het sociale medium. Maar toch. Het is nog niet afgelopen met Twitter. Zelfs al is het een aflopende zaak, dan kun je er nog geruime tijd goed gebruik van maken. Om bijvoorbeeld potentiële medewerkers te screenen of om als sollicitant meer te weten te komen over de mensen in een bedrijf. Dan kan het programma Follerwonk helpen. Tot in detail kun je Twitteraccounts uitpluizen, vergelijken en analyseren. Er is een gratis variant en twee betaalde varianten, hoe meer je betaalt hoe meer je te weten komt. Dat laatste is vooral handig voor bedrijven met meerdere accounts. Voor sollicitanten en sollicitatiecommissies is met name die researchfunctie handig in een analyseprogramma van een medium dat wellicht niet heel lang meer heeft.