Rechter pleit notaris van Slotervaart alsnog vrij

De notaris die meewerkte aan een omstreden aandelenemissie van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft toch correct gehandeld. Het gerechtshof van Amsterdam heeft notaris Niek Zaman, hoogleraar notarieel recht en partner van advocatenkantoor Loyens Loeff, dinsdag in hoger beroep volledig vrijgepleit.

Het hof heeft daarmee een eerder oordeel van de tuchtrechter vernietigd. Die gaf Zaman vorig jaar een officiële waarschuwing voor zijn handelen bij een transactie en een statutenwijziging van het Slotervaartziekenhuis. Volgens de kamer voor het notariaat in het ressort Den Haag had Zaman „niet gehandeld als een zorgvuldig en onafhankelijk notaris”.

De kwestie gaat over de machtsstrijd bij het ziekenhuis, nadat bestuursvoorzitter Aysel Erbudak werd geschorst en ontslagen. Hierop besloot het ziekenhuis het belang van de familie van Erbudak zo te verwateren dat zij en haar familie ook als aandeelhouder buitenspel werden gezet.

Volgens het hof is het relevant dat het ziekenhuis een maatschappelijke onderneming is die in nood verkeerde. Dat weegt zwaarder dan het belang van de zeggenschap van een aandeelhouder.

Volgens het hof is het niet van belang of de notaris wist van het toenmalige conflict in het ziekenhuis. De notaris heeft „niet onzorgvuldig of onpartijdig” gehandeld en zijn werk naar behoren gedaan.