‘Politietop verdiende in 2014 meer dan minister’

Agenten voor de ingang van het Binnenhof voerden in september actie voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden.
Agenten voor de ingang van het Binnenhof voerden in september actie voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Foto Remko de Waal / ANP

Twintig politiefunctionarissen zouden in 2014 meer hebben verdiend dan het ministerssalaris van 177.410 euro, zo meldt het Algemeen Dagblad op basis van gegevens die de krant verkreeg via de Wet openbaarheid van bestuur (wob). Bernard Welten, oud-korpschef van Amsterdam, zou in 2014 als adviseur 258.994 euro hebben verdiend. Wettelijk is (semi)overheidsfunctionarissen maximaal 230.000 euro per jaar toegestaan, inclusief onkosten en toeslagen. Daar bleven alle politiechefs onder.

Volgens het AD verdienden zes van de twintig functionarissen in 2013 minder dan een ministerssalaris, maar kregen zij het jaar erop salarisverhoging.

‘Voorbeeldfunctie’

In 2013 drong de overheid al aan op lagere lonen voor topfunctionarissen. Toen bleek al dat dertien politiechefs meer verdienden dan het ministerssalaris.

Oud-minister Opstelten pleitte ervoor dat topfunctionarissen bij de politie een deel van hun hoge loon zouden inleveren wegens hun “voorbeeldfunctie” en “verantwoordelijkheid voor het aanzien van de politie”. Een versobering in de beloning sloot beter aan op economische tijden, stelde Opstelten. Vijf functionarissen weigerden loon in te leveren. Wie de vijf waren, wilde het ministerie niet zeggen.

Reacties

Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV, vindt de salarissen van functionarissen in 2014 “onvoorstelbaar”, zegt hij tegenover het AD. Volgens de politietop zijn de salarissen “marktconform in de publieke sector”.