Gilde zet koopt Ten Cate door, met 86 procent van aandelen

Private equitypartij Gilde zet de koop van TenCate uit Almelo door. Dat hebben de partijen dinsdagavond bekendgemaakt.

Het was een buitengewoon moeizame overname voor het consortium van Gilde, Parcom en ABN Amro dat vorig jaar een bod van 24,60 euro per aandeel deed op de technisch textielfabrikant. Beleggers vonden dat te weinig voor een prima presterend bedrijf met 4.300 werknemers en 1 miljard euro omzet.

Ook hadden ze vragen over de dubbelrol van de top. Commissaris Egbert ten Cate en bestuursvoorzitter Loek de Vries worden mede-eigenaar. Waren ze wel uit op de hoogste verkoopprijs? Slechts 60 procent van de aandelen werd aangeboden. Onder druk van beleggersclub VEB presenteerde TenCate vervroegd jaarresultaten. Die waren wederom prima. Daarop verhoogde Gilde het bod naar 26 euro. Dat trok nog enkele beleggers over de streep.

Nu kan Gilde 86 procent van de aandelen krijgen. Onder meer investeerder Kempen blijft weigeren zijn deel aan te bieden. Het consortium wil alles en zal dus met kunstgrepen de rest in handen moeten krijgen.

Hoe schadelijk is zo’n moeizaam verlopen overname nu? „Operationeel hoeft het niets uit te maken”, zegt Paul Koster van de VEB. „Maar het was natuurlijk beter als het vlekkeloos was verlopen.”