Overname BG goedgekeurd door aandeelhouders Shell

Op een bijzondere aandeelhoudersvergadering bleek 83 procent van het vertegenwoordigde aandelenkapitaal voor de deal.

Shell-topman Ben van Beurden woensdagochtend voor aanvang van de bijzondere aandeelhoudersvergadering.
Shell-topman Ben van Beurden woensdagochtend voor aanvang van de bijzondere aandeelhoudersvergadering. Foto Bart Maat/ANP

De overname van de Britse olie- en aardgasmaatschappij BG Group door Shell is woensdag op een buitengewone aandeelhoudersvergadering goedgekeurd. Ruim 83 procent van het op de vergadering vertegenwoordigde aandelenkapitaal stemde in met de deal, terwijl voor doorgang minimaal 50 procent nodig was.

Met de overname is een bedrag van omgerekend ruim 50 miljard euro gemoeid. Daarmee is het de grootste aankoop in de olie- en gassector in ruim tien jaar. Ook is het de grootste aankoop door een Nederlands bedrijf ooit.

Deal nog niet volledig rond

Overigens is de deal nog niet volledig rond. Donderdag stemmen ook de aandeelhouders van BG over de aankoop. Toezichthouders hebben inmiddels wel ingestemd met de overname. Als ook aan Britse zijde de bezitters van minimaal 75 procent van het aandelenkapitaal zich achter het bod scharen, kan de voorgenomen transactie worden afgerond.

Het aanvankelijke bod van Shell op BG lag aanvankelijk met 64 miljard euro nog een stuk hoger. Het bod bestaat echter voor 30 procent uit cash en voor 70 procent uit aandelen. De koers van een aandeel Shell is in de tussentijd onder druk van de dalende olieprijzen echter flink gekelderd.

Shell-topman Ben van Beurden is blij met het vertrouwen dat de aandeelhouders stellen in het bedrijf:

“Onze focus ligt nu vooral op het voltooien van de transactie en kijken daarom uit naar de resultaten van de stemming op de aandeelhoudersvergadering van BG morgen.”

Winstgevendheid overname

Hoewel het er voorafgaand aan de vergadering al op leek dat een ruime meerderheid voorstander was van de aankoop van BG Group, was er ook kritiek van aandeelhouders die twijfelen aan de winstgevendheid van deze overname. In april vorig jaar stelde Shell dat de deal winstgevend zou zijn bij een gemiddelde olieprijs van 70 dollar, later werd dat bijgesteld naar 60 dollar. Inmiddels zegt Shell dat de overname zelfs bij 50 dollar standhoudt.

Redacteur Renee Postma schreef daarover:

“De lage olieprijs – nu rond 30 dollar per vat – zet de industrie zwaar onder druk. Analisten van Wood MacKenzie hebben berekend dat in 2015 voor 350 miljard euro aan investeringen is geschrapt als gevolg van de oliecrisis. Shell zelf zag onder meer af van de – toch al hevig bekritiseerde – exploratie van olievelden in Alaska, en van een teerzandproject in Canada.”

Dividenduitkering

Tijdens de vergadering was de dalende olieprijs volgens Postma dan ook een belangrijk thema in de vragen die aan topman Ben van Beurden werden gesteld:

“Waarom zou je met deze olieprijs niet van deze overname af willen, vroegen sommige aandeelhouders. Hij antwoordde hierop dat er vooral gekeken moet worden naar de lange termijn. Als de olieprijs over het gehele jaar bezien uitkomt op 60 dollar per vat, kan deze deal uit. De beloofde dividenduitkering blijft in ieder geval dit jaar overeind, is beloofd. Als ze door de gedaalde olieprijs in de problemen komen, zal Shell een oplossing zoeken in het verkopen van nog meer onderdelen.”

Een ander belangrijk thema dat werd aangeroerd op de vergadering is duurzaamheid. Beleggers vroegen zich volgens Postma af waarom er met deze overname wederom veel geld wordt gestoken in fossiele brandstoffen.

“Van Beurden gaf aan dat het bedrijf alle pogingen onderschrijft om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar dat fossiele brandstoffen nog wel enige tijd belangrijk zullen blijven. Bovendien gaf hij aan dat door de overname vooral de gastak van het bedrijf zal groeien en dat bij de winning daarvan minder schadelijke stoffen worden uitgestoten dan bij de winning van olie.”

Koers aandeel

De koers van het aandeel Shell aan de Amsterdamse beurs steeg direct na het nieuws over het fiat van de aandeelhouders voor de overname. Rond kwart over twee in de middag stond het aandeel echter nog altijd op verlies omdat het bedrijf eerder op de dag al in de min belandde.