‘Nu heb ik toch best vaak een zware dag’

Jos Weber (52) is installatiemonteur en loodgieter en werkt aan projecten in kantoren en ziekenhuizen. Via het uitzendbureau krijgt hij elke paar weken een nieuwe klus. Met vrouw en zoon woont hij in een koophuis in Lelystad.

In

‘Ik doe dit werk al sinds mijn twintigste en nog steeds geeft het veel voldoening als ik na een opdracht een kloppend geheel achter kan laten. Op dit moment bouw ik met een aantal andere loodgieters een voormalig politiebureau in Lelystad om tot wooncomplex. Als straks de douchecomplexen goed zijn opgebouwd, er geen risico is op legionella en de voorzieningen voor de EHBO-post zijn klaar, kan ik daar erg blij van worden.

„Lichamelijk heb ik wel een zwaar beroep. Soms werk ik in kleine schachten, onder vloeren of dicht tegen het plafond. Op mijn leeftijd ga je dat dan wel voelen. Sommige dingen deed ik toen ik nog geen veertig was fluitend en nu heb ik toch best vaak een zware dag. Ik heb ook meerdere malen een hernia gehad, omdat ik de spieren in mijn rug niet goed gebruikte. Inmiddels weet ik daar wel wat beter mee om te gaan.

„Soms vraag ik me af hoelang ik dit werk nog vol kan houden, maar ik doe het al zo lang, ik zou niet weten wat ik anders zou moeten. Ik kan wel wat achter de computer en in de verkoop zou ik ook goed zijn, maar toch zie ik dat niet zo zitten.

„Qua inkomen ben ik er vergeleken met de tijd dat ik nog in vaste dienst zat wel op achteruitgegaan, maar ik kan goed rondkomen en dat is het belangrijkste. Ik weet dat ik vergeleken met collega’s goed betaald krijg, maar waar dat aan ligt? Geen idee. Misschien trekken zij hun mond niet genoeg open.”

Uit

‘Met mijn vrouw en mijn zoon ga ik regelmatig naar Apeldoorn, Zwolle en Utrecht, maar ook in Amsterdam komen we weleens. Meestal gaan we ergens brunchen of met mooi weer een drankje doen op een terras en daarna de winkels in. Ik let nooit op wat we uitgeven. Als het een keer wat duurder uitvalt dan moet dat kunnen. We willen genieten en dan wil ik niet op de kosten hoeven letten. Als ik echt ga shoppen kan ik zo 300 tot 400 euro uitgeven aan kleding, maar dat komt niet heel vaak voor. Ik winkel meestal alleen als ik iets nodig heb, regelmatig kom ik met meer thuis dan de bedoeling is.

„Ik ben een echte autoliefhebber en ben aan het sparen voor een nieuwe auto. Vroeger reed ik een Volkswagen Touran, een handige, grote auto waar al mijn gereedschap in paste. Toen ik vanwege een faillissement werd ontslagen bij mijn vorige werkgever moest ik voor een goedkopere auto kiezen. Nu rijd ik een Peugeot 307 station, ook geen kleine wagen, maar ik moet toch al mijn spullen heel secuur opstapelen. Daarom hoop ik binnenkort een grotere auto te kopen.

„Onlangs hebben we wel een nieuwe caravan gekocht. De vorige moesten we wegens bezuinigingen wegdoen, maar nu werd het tijd voor een nieuwe. Dit jaar gaan we hem uitproberen in Nederland en daarna willen we ermee op vakantie maar Duitsland en Zwitserland. Mijn jongste broer woont in Zwitserland dus die kunnen we dan mooi opzoeken.”