North Sea Jazz Festival: dit zijn de eerste namen

Veelbelovend is de komst van de Amerikaanse rijzende hiphopster Anderson .Paak.

De Amerikaanse jazz- en soulzanger Gregory Porter op Lowlands.
De Amerikaanse jazz- en soulzanger Gregory Porter op Lowlands. Foto Paul Bergen / ANP

Hiphopgroep The Roots, jazzdiva Diana Krall, zanger Gregory Porter en de populaire jazzfunkband Snarky Puppy treden komend North Sea Jazz Festival (8, 9 en 10 juli) op. Daarnaast maakte de organisatie vanochtend bekend dat weer in originele bezetting toerende bands als Simply Red en Level 42 komen, en dat de wat de blues betreft ‘the last man standing’, de bijna tachtigjarige bluesheld Buddy Guy, speelt.

Veelbelovend is de komst van de Amerikaanse rijzende hiphopster Anderson .Paak naar het Rotterdamse festival dat voor de 41e keer plaatsvindt. Ook het concert van gitarist John Scofield met pianist Brad Mehldau en vernieuwende drummer Mark Guiliana is om naar uit te kijken.

Grote jazznamen die verder vandaag bekend werden zijn het Branford Marsalis Quartet met als speciale gast de jazzvocalist Kurt Elling, en trompettist Christian Scott met zijn band. De belangrijke jazzinnovator, toetsenist Chick Corea brengt in het kader van zijn 75e verjaardag een eerbetoon aan zijn ‘helden’, zowel akoestisch als elektrisch.

Ook vindt er een Steps Ahead reünie plaats met Mike Mainieri, Eliane Elias, Donny McCaslin, Marc Johnson en Billy Kilson. Verder genoemd zijn soulzangeres Sabrina Starke, bluesgitarist Walter Trout, blazer Colin Stetson & Sarah Neufeld en de Mexicaanse jazzdrummer Antonio Sanchez.

De komende maanden worden meer namen voor North Sea Jazz aangekondigd. De Early Birdkaartverkoop is inmiddels gestart. Losse dagkaarten (85 euro) zijn te koop vanaf 1 februari. Een driedagenkaart kost 200 euro.