Niet echt kritisch, wel met veel liefde gemaakt

Voor voetbalfans is er natuurlijk Voetbal International of Hard Gras. Wielerliefhebbers hebben een blad als De Muur of Wieler Revue. ‘Lopers lezen Runner’s World’, zo luidt de slogan van dat blad. En schaatsers lezen, weliswaar enkel in de wintermaanden, Proskating.

En rugbyfans? Die hadden tot deze week nog geen Nederlandstalig blad. Daar moest verandering in komen, zo besloot Emma Fabri, een 23-jarige studente aan de School voor Journalistiek in Utrecht en zelf een enthousiast rugbyspeelster („nu Amsterdam, vroeger Castricum”). Zij schraapte via het crowdfundingplatform Kickstarter 10.000 euro bijeen („waarmee we de eerste editie in elk geval kunnen betalen”), verzamelde een grote groep enthousiastelingen (de lijst van mensen naar wie ‘speciale dank’ gaat in dit eerste nummer is zomaar even tachtig namen lang) en lanceerde RUGBY.

Daarmee surfen Fabri en haar team perfect mee op de steeds groter wordende populariteitsgolf van deze sport in de Lage Landen. Volgens cijfers van NOC*NSF was rugby in 2014 met een groei van bijna 14 procent aan beoefenaars de snelst groeiende teamsport in Nederland, een groei die in 2015 zelfs versneld is. Daar heeft het succesvolle WK Rugby, dat eind vorig jaar plaatsvond in Engeland en hier in Nederland breed én deskundig gecoverd werd door RTL7, natuurlijk veel mee te maken. Het blad, dat tegen eind dit jaar hoopt op tweeduizend betalende abonnees, mikt duidelijk op die beoefenaars en hun supporters. Geen harde analyses dus van de deplorabele financiële toestand van de Nederlandse rugbybond, die eind 2014 nog wankelde op het randje van het bankroet, of echt kritische beschouwingen bij de tegenvallende prestaties van de vrouwelijke nationale ploeg. Maar wel een blad dat overloopt van liefde en enthousiasme voor de sport en de spelers. RUGBY brengt dus warme verhalen over de Delftsche Studenten Rugby-Club, die zichzelf de oudste ‘en geilste’ club van Nederland mag noemen; tips om een winterdip te vermijden en over gezonde voeding; een technisch verhaal over de kicks; een interview door de sedert het WK onvermijdelijke ex-professionele speler JayJay Boske ‘die elke editie een bekende Nederlander tackelt voor een gesprek’; een handvol fijne columns; en veel mooie foto’s.

Het meest opmerkelijke verhaal in dit eerste nummer van RUGBY is een interview met ex-staatsecretaris Fred Teeven die kwistig stoere citaten rondstrooit die gelden voor de speler én de politicus in hem: „Ik was geen soepele driekwarter, maar een bonkige prop”, „als je mij in de voorwaartsen tegenkwam, had je echt een probleem” en „ik ben nog steeds een beetje massief, gedraag me ook een beetje massief en zeg een beetje massieve dingen”. De macho in Teeven mag lekker zijn gang gaan in dit interview.

Drie voetnoten: 1. Het blijkt weer hoe moeilijk het is om als kwartaalblad actueel te zijn. Het interview met Arno Havenga, de bondscoach van de Nederlandse waterpolodames is na de verloren finale op het EK vorig weekend gedateerd. 2. Een hoogstnoodzakelijke website ontbreekt nog, en 3., het blad zou er goed aandoen om zich ook op het steeds meer bloeiende rugbyleven in Vlaanderen te richten. Want daar is er vooralsnog geen 23-jarige studente die het lef en het doorzettingsvermogen heeft om in een periode waarin niemand nog gelooft in print zo’n heerlijk blad te lanceren. Voor de liefhebbers van de mooiste sport op aarde.