Wielerbond in zee met Unibet, onder voorwaarden

De deal van 7 miljoen euro gaat door als Unibet een licentie in Nederland krijgt om sportweddenschappen te mogen aanbieden.

Het logo van Unibet op de rug van een pokerspeler.
Het logo van Unibet op de rug van een pokerspeler. Foto: Equipo Unibet

Gokbedrijf Unibet is in principe voor de komende vier jaar de hoofdsponsor van wielerbond KNWU. Maar die overeenkomst is grotendeels afhankelijk van de politieke besluitvorming rond het mogelijk maken van online gokken.

Unibet betaalt voor de periode maximaal 7 miljoen euro, zo is woensdagochtend bekendgemaakt. Voorwaarde is wel dat het van oorsprong Zweedse bedrijf een licentie in Nederland krijgt om sportweddenschappen te mogen aanbieden. Het Zweedse bedrijf heeft een aanvraag hiertoe ingediend bij de Nederlandse overheid.

Het bedrijf keert zich ook tegen een recent amendement voor de Wet kansspelen op afstand. Het belastingtarief zou van het oorspronkelijke 20 procent naar 29 procent gaan. “Tweemaal tot drie zo hoog als in andere landen waar wij actief zijn. Met dat percentage worden de sponsormogelijkheden drastisch beperkt”, aldus Unibet-directeur Anne Jaap Snijders in een toelichting.

KNWU-voorzitter Marcel Wintels zegt geen angst te hebben dat zijn bond speelbal wordt in een politiek gevecht.

“We hebben het volle vertrouwen dat dit goed komt. En door dit contract zijn wij sowieso verzekerd van sponsoring in 2017″.

Lotto

De Lotto laat weten “zeer teleurgesteld” te zijn over de actie van de wielerbond om in zee te gaan met directe concurrent Unibet. De Lotto is al jarenlang actief als sponsor in de wielersport en de afgelopen jaren shirtsponsor van de nationale selecties.

Ook de overkoepelende Nederlandse sportbond NOC*NSF is onaangenaam verrast met de deal met Unibet. Een woordvoerder tegen ANP:

“De wielerbond loopt vooruit op de zaken. Wij waren er ook niet van op de hoogte en zijn best wel verbaasd.”