Nederland op plek 5 op lijst minst corrupte landen

Op de index van Transparency International staat Denemarken bovenaan. Noord-Korea en Somalië sluiten de rij.

Brazilië is dit jaar de grootste daler op de lijst van minst corrupte landen. Brazilië had te maken met een grote smeergeldaffaire rond oliebedrijf Petrobras.
Brazilië is dit jaar de grootste daler op de lijst van minst corrupte landen. Brazilië had te maken met een grote smeergeldaffaire rond oliebedrijf Petrobras. Foto Vanderlei Almeida/AFP

Nederland is ten opzichte van 2014 drie plekken gestegen naar plaats vijf op de lijst van minst corrupte landen ter wereld. Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde index van Transparency International, de wereldwijde corruptiewaakhond. De positie wordt gedeeld met Noorwegen.

Voor de index vergelijken deskundigen verschillende maatstaven voor corruptie in de openbare sector. Er wordt onder meer gekeken of de pers vrij kan opereren in een land en of omkoping door regeringsleiders wordt bestraft. Ook de mate waarin publieke instituten het algemeen belang dienen wordt gemeten. In totaal zijn 168 landen met elkaar vergeleken.

Lijstaanvoerder is Denemarken, voor Finland, Zweden en Nieuw-Zeeland. Nederland behaalde een score van 87, drie punten hoger dan afgelopen jaar. Ter vergelijking: Denemarken kreeg 91 punten. Er zijn maximaal honderd punten te behalen. Onderaan de lijst staan Noord-Korea en Somalië, met slechts acht punten.

Ruimte voor verbetering

Volgens Transparency International is er binnen Europa, ondanks de dominantie van noordelijke landen in de top van de ranglijst, ruimte voor flinke verbetering:

“In laagscorende landen als Hongarije, Polen en Turkije kapen politici en hun kameraden staatsinstituten om de eigen macht te vergroten. Lager op de ranglijst wordt het zelfs nog grimmiger. In Azerbeidzjan, Kazachstan, Rusland en Oezbekistan beknotten overheden op grote schaal vrijheden van burgers en media.”

Grootste daler

Grootste daler op de lijst dit jaar is Brazilië dat 5 punten achteruit gaat en op plaats 76 terecht is gekomen. De belangrijkste reden daarvoor is de smeergeldaffaire rond het staatsoliebedrijf Petrobras. Daarbij werden door politici en de top van het bedrijfsleven onterecht miljarden verdiend.