Dubieus handelen of oprecht onderzoek, dat is de vraag

Is het uitlokking van of gedegen journalistiek onderzoek naar matchfixing?

De voetbalbond KNVB spreekt van „een schijn van uitlokking” door het televisieprogramma Rambam (VARA), dat voetballers uit de eredivisie en eerste divisie zou hebben gepolst naar hun bereidheid een wedstrijd te manipuleren. Eindredacteur Erik Noomen bevestigde dinsdag tegenover persbureau ANP dat Rambam onderzoek naar matchfixing heeft gedaan, maar spreekt met klem tegen dat er sprake is van een verleiding tot omkoping van spelers.

Hoe het ook zij de KNVB reageerde op een melding van één voetballer, die was benaderd door Rambam, met inschakeling van het Openbaar Ministerie, dat een strafrechterlijk onderzoek is begonnen. Dat leidde al vrij snel naar het Amsterdamse televisieproductiebedrijf CCCP, dat Rambam maakt.

De voetbalbond heeft via een brief de clubs en scheidsrechters op de hoogte gebracht van een poging tot matchfixing door een televisieprogramma. Tevens verzoekt de bond alle voetballers die zijn benaderd zich te melden, een oproep die intussen is ondersteund door de spelersvakbond VVCS.

Een KNVB-woordvoerder zei tegen De Telegraaf, de krant die het nieuws bracht: „Er zit voor ons een verschil tussen iemand ontmaskeren die zich schuldig maakt aan manipulatie of willekeurig rondbellen en spelers proberen zover te krijgen. In dat eerste geval draagt een programma bij aan een oplossing en in het tweede geval creëert het programma een probleem.”

Eindredacteur Noomen van Rambam zegt dat meerdere voetballers zijn benaderd naar aanleiding van van tips over bepaalde personen. „Wij staan aan dezelfde kant als de KNVB. Ook wij willen matchfixing uitbannen, alleen doen de bond dat met een meldpunt en wij met een verborgen camera. We hadden tips gekregen en dat gaf de doorslag om dit zware journalistieke middel in te zetten”, zegt Noomen, die ervan overtuigd is dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Of er concrete voorstellen zijn gedaan aan spelers, laat hij in het midden.