Opinie

‘Rambam’ en matchfixing: makers willen niet op televisie

Henk van der Aa bij Donald Trumps geboortehuis (Brandpunt)
Henk van der Aa bij Donald Trumps geboortehuis (Brandpunt)

Dat veel van wat Donald Trump over zichzelf vertelt deel uitmaakt van een eigenhandig geconstrueerde mythe - het was geen primeur van Brandpunt (KRO-NCRV). Maar wel aardig om verslaggever Henk van der Aa het allemaal nog eens op een rijtje te laten zetten, vóór het geboortehuis van The Donald, met 27 kamers, waarvan negen badkamers.

Nee, de koploper bij de Republikeinse voorverkiezingen is geen selfmade man uit het gewone volk. Ook is hij niet altijd een geslaagde zakenman, want vier van zijn ondernemingen gingen failliet. En zo rechts is hij nu ook weer niet, als voormalig voorstander van het recht op abortus, huisvriend van de Clintons en verschillende openlijke homoseksuelen.

Wat ontbrak was het laatste nieuws, namelijk dat Trump donderdag niet deelneemt aan het laatste kandidatendebat in Iowa, wegens een geëscaleerde ruzie met zender Fox News. Trump eiste dat anchorwoman Megyn Kelly hem niet zou ondervragen, omdat zij hem eerder het vuur aan de schenen legde over misogyne opmerkingen in het verleden. En aan zo'n eis kan natuurlijk geen enkel zichzelf respecterende omroep voldoen.

Wat we „voorlopig” ook niet gaan zien, volgens een persbericht van VARA-BNN, is een uitzending van Rambam over matchfixing in het Nederlands voetbal. Pogingen van het satirische onderzoeksprogramma om spelers telefonisch te verleiden tot corrupt gedrag hadden immers te weinig opgeleverd.

Intussen staan wel de KNVB en de spelersvakbond op hun achterste benen. Ze overwegen zelfs aangifte te doen wegens uitlokking. Als er nou concrete verdenkingen zouden bestaan tegen een bepaalde sporter, ja, dan zou je zo'n undercoveroperatie nog kunnen overwegen. Maar zomaar in het wilde weg iemand opbellen met het aanbod van een extra zakcentje, dat moesten we niet willen met z'n allen.

De politie doet af en toe wel degelijk zoiets, kwaad willenden vangen met een lokfiets of een lokhomo. Maar de VARA is de politie niet. Toch kan ik me de woede niet helemaal voorstellen. De benaderde speler is toch netjes naar de KNVB gestapt? Programma's als Rambam en ernstiger varianten op het genre doen niets anders dan katten op het spek binden en kijken wat er gebeurt. Vorige week nog was Koos van Dijk, voormalig manager van Herman Brood, de sjaak, toen hij al te enthousiast inging om het voorstel van Rambam om een vals schilderij van een echtheidscertificaat te voorzien.

Linda Hakeboom van Rambam en Van Dijk praatten er toen over door bij RTL Late Night, waarbij de laatste zich steeds dieper verstrikte in onnavolgbare redeneringen. Ik vond dat nogal vermakelijk.

Dit keer leek de redactie niet bereid om in de ene of de andere talkshow uitleg te komen geven, zelfs niet aan het NOS Sportjournaal. En dat leidde weer tot een mededeling die ik het allergrappigst vond: „De makers van Rambam willen niet op televisie reageren.”