Kijken: zo bouwt Donald Trump zijn antwoorden op

Trump laat zien dat het voor het overbrengen van een boodschap niet per se uitmaakt wát je zegt, maar vooral de manier waarop.

Foto: Screenshot YouTube

Waarom weet Donald Trump zo veel Amerikanen te overtuigen - zelfs terwijl hij in meer of mindere mate onzin verkoopt in zijn campagneplannen en in antwoorden op vragen van journalisten? Dat gaat als volgt: hij brengt het als de echte verkoper die hij is - en daar zit meer strategie achter dan je zou denken als je hem hoort praten.

Youtube-videomaker Nerdwriter1 laat de tactiek van Trump in onderstaande video zien, waarin hij een willekeurig antwoord van The Donald ontleedt. Showhost Jimmy Kimmel vroeg Trump in december over zijn plan om reizigers uit niet-westerse landen de toegang tot de Verenigde Staten te weigeren.

Trump laat zien dat het voor het overbrengen van een boodschap niet per se uitmaakt wát je zegt, maar de manier waarop. Zoals in de video al werd verteld onderzocht de Amerikaanse krant Boston Globe het taalniveau dat de presidentskandidaten hanteren. Trump komt uit op het niveau van fourth-grader, wat ongeveer gelijk staat aan wat wij in Nederland groep vijf noemen.