‘Investeer in vaste banen’

Lonen kun je ook te veel matigen, zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Niet zozeer mkb-bedrijven maar grote exportbedrijven hebben de komende jaren een buffer voor meer loon, denkt hij. En als consumenten dat spaartegoed kunnen uitgeven, is dat goed voor de economie en werkgelegenheid.

Met loonsverhogingen maak je de vakbeweging altijd blij. Maar bedrijven kunnen een buffer nu het best investeren in het scheppen van meer vaste banen, reageert Mariëtte Patijn, cao-coördinator van de FNV. „Met onzekere, tijdelijke contracten hebben mensen minder geld en worden ze ook voorzichtiger met uitgeven. Een vast contract is de beste impuls om de koopkracht te verbeteren.”

„De loonruimte verschilt altijd per sector en bedrijf”, nuanceert CNV-voorzitter Maurice Limmen. „Maar als er inderdaad een spaaroverschot is: investeer het in innovatie van de productie en in de scholing van werknemers om de werkgelegenheid ook in de toekomst op peil te houden.”

Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageert terughoudend. Exportbedrijven investeren al in Nederland en elders, maar moeten scherp op de internationale concurrentie letten, aldus VNO-NCW.

De sector zou goed zijn voor twee miljoen banen in Nederland: „Dat moeten we niet in de waagschaal stellen. We moeten blijven kiezen voor een groeibeleid, door onze export te vergroten en fiscaal en logistiek aantrekkelijk te blijven. Dat is de beste weg voor stimulering van de economie, groei en meer banen.”