Nederland vijfde op lijst minst corrupte landen

Nederland is op plek 5 terechtgekomen van de lijst van minst corrupte landen, drie plaatsen hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde index over 2015 van Transparency International, een organisatie die internationaal strijdt tegen corruptie. Nederland deelt de vijfde positie met Noorwegen. Voor de index worden diverse maatstaven voor corruptie in de openbare sector gewogen. Zo wordt gekeken of de pers vrij kan opereren in een land en of omkoping door regeringsleiders wordt bestraft. Ook de mate waarin publieke instituten het algemeen belang dienen wordt gemeten. In totaal zijn 168 landen met elkaar vergeleken. Lijstaanvoerder is Denemarken, voor Finland, Zweden en Nieuw-Zeeland. Onderaan de lijst staan Noord-Korea en Somalië. (NRC)