De Arabische Storm

Zo’n vijf jaar na de Arabische Lente reist de Turks-Nederlandse journalist Sinan Can (vorig jaar te zien in de bijzondere documentaireserie Bloedbroeders) samen met regisseur Thomas Blom naar het Midden-Oosten voor een drieluik over de nasleep van de revolutie. De zelfverbranding van fruitverkoper Mohammed Bouazizi in de stad Sidi Bouzid – uit protest tegen de Tunesische regering – wordt gezien als het beginpunt. Zijn dood leidde tot grote demonstraties in Tunesië die daarna navolging kregen in andere landen in de regio.

Van de hoop van toen is op dit moment weinig over. Het gaat niet goed met de zes landen waar de makers zijn geweest (Tunesië, Libië, Libanon, Egypte, Irak en Syrië). In de eerste aflevering zien we Can in Tunesië. Voor de jongeren in het land is de situatie niet beter sinds de revolutie; er is bijna geen werk. Veel van hen besluiten om te vertrekken en proberen naar Europa te gaan. Verder is het land de grootste buitenlandse leverancier van strijders in Libië en Syrië. Can volgt de Jihadroute naar Libië. Later in de serie bereikt hij de frontlinie in Syrië, waar ze dichtbij IS-strijders komen.