‘Ik vertrek liever nu in harmonie, dan straks met ruzie’

Jan Willem de Vriend stopt na het seizoen 2016/’17 als chef-dirigent en artistiek leider van het Orkest van het Oosten.

Het Orkest van het Oosten heeft al geruime tijd financiële problemen. In november vertrok orkestdirecteur Harm Mannak. De ambitieuze koers van het orkest was, in combinatie met een slecht functionerende Raad van Toezicht, de oorzaak van de problemen. Twee weken geleden werd bekend dat het orkest met 1,1 miljoen euro steun van de provincie net kan worden gered. Na een reorganisatie, die nu wordt voorbereid, gaat het orkest voorlopig door zonder chef.

Was het uw eigen keuze op te stappen? De timing is merkwaardig.

Jan Willem de Vriend: „Juist niet. Volgende week moet het orkest het nieuwe kunstenplan bij het rijk indienen. Die plannen heb ik mede vormgegeven en dan besef je: bij deze nieuwe koers hoort ook een andere dirigent, met een ander profiel. Er moet straks veel sterker worden ingezet op educatie, locale verankering en koorbegeleiding. En met cross-overs moet een breder publiek worden gevonden. Dat kan ik niet goed en dat wil ik ook niet. Ik houd van Schumann en Bruckner. En ik vertrek liever nu in harmonie en met een verdrietig gevoel dan straks met ruzie.”

Het ging al een tijd slecht met het orkest. Had men, u, niet eerder moeten ingrijpen?

„Op provincieorkesten als het Orkest van het Oosten is zeer zwaar bezuinigd. Onder die omstandigheden een gezond bedrijf zijn gaat bijna niet meer. Dat vind ik heel erg, en dat heeft niets te maken met de artistieke prestaties van het orkest. Er moet nu worden bekeken welke vorm van voortbestaan dan wel de juiste is. Daarin zal minder aandacht zijn voor de gewone symfonische programma’s. En of er een nieuwe chef-dirigent komt of dat losse gastdirigenten beter zijn, wordt ook bekeken.”

Wat betekent uw vertrek voor uw eigen carrière?

„Minder druk, meer ruimte voor gastdirecties in het buitenland. Naast mijn vaste orkesten in Den Haag en Barcelona weet ik ook niet of ik een nieuw chef-schap ambieer nu.”