Het verschil tussen een gedicht oplezen en voordragen

Moderne poëzie is anders dan vroeger, zo zegt dichter Daniël Vis. In een video laat hij het verschil horen tussen een gedicht voorlezen en voordragen.

Dichter Daniël Vis.
Dichter Daniël Vis. Foto AE/NRC

Het is deze week poëzie voor en na. Vandaag is het Gedichtendag, er worden belangrijke prijzen uitgereikt voor dichtbundels, en er zijn wedstrijden zoals de finale van het NK Poetry Slam aankomend weekend waar veelal jonge dichters elkaar bestrijden in het voordragen van hun gedichten.

Moderne poëzie is in dat opzicht anders dan vroeger, zo legt oud-winnaar Daniël Vis (1988) uit in onderstaande video. Vroeger werden gedichten veelal in een bepaalde vorm en structuur geschreven. Dat rijmschema schreef op die manier ook vaak het ritme van een gedicht voor en dus ook de manier en het tempo waarop je het diende te lezen. Dat dit door moderne dichters is losgelaten, betekent nog niet dat moderne poëzie vormloos is, zegt Vis. Het komt juist nu nog meer aan op de inhoud van een een gedicht die volgens hem bepaalt hoe je een gedicht voorleest:

Het fragment komt uit het volgende gedicht van Vis zonder titel:

Zonder titel