Held van Donald Trump

De linkse acteur John Krasinski worstelt met gewetensnood nu de Republikeinen weglopen met zijn actiefilm ‘13 Hours’. Dat zou toch geen verrassing moeten zijn.  

foto EPI

Als progressieve jongen uit Brooklyn moet John Krasinski (36) weinig hebben van Republikeinen die op Hillary Clinton jagen vanwege het Benghazi-schandaal. Maar in 13 Hours speelt hij een van zes ingehuurde CIA-soldaten die een leger moslimstrijders op afstand houden tijdens een terreuraanval op een Amerikaanse post in het Libische Benghazi. En zo werd Krasinski de held van ‘Red State America’. Conservatieve media juichen 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi toe als een soort American Sniper op steroïden. Presidentskandidaten Trump, Ted Cruz en Marco Rubio lopen met de film weg.

Hij is niet naïef, zegt Krasinksi, maar de „brutale politisering” van 13 Hours - aangeprezen als ‘waargebeurd verhaal’ - vindt hij „walgelijk”. De acteur, een aimabel mens, lijkt slecht op zijn gemak nu hij beland is op het verkeerde feestje. Hij wrijft door zijn baard, herhaalt dat de film „echt niet politiek” is en dat hij geen mening heeft over Benghazi. Wie er verantwoordelijk is voor de Amerikaanse doden, onder wie de ambassadeur, tijdens de aanval op 11 september 2012? „Een enorme vraag.” Die hij niet beantwoordt.

Het gaat Krasinksi er slechts om wat die nacht gebeurde, hoe de CIA-contractanten vochten als leeuwen zodat de meeste Amerikanen konden vluchten. „Feiten, man. Gewoon feiten. Het politieke ding kennen we wel. Het verhaal van deze zes kerels is een eer om te vertellen.”

Maar wat zijn feiten in een verkiezingsjaar? Hillary Clinton is kwetsbaar omdat ze als minister van Buitenlandse Zaken aanvankelijk een ongemakkelijke waarheid verzweeg: de film laat zien dat er een gecoördineerde, anti-Amerikaanse terreuraanval door moslimextremisten was, geen spontane demonstratie, zoals Clinton eerst beweerde. Republikeinen in het Congres onderzoeken sindsdien fanatiek wie wat wanneer wist. Om haar kandidatuur te schaden, menen Democraten, die 13 Hours wegzetten als een „bombastisch anti-Hillary Clinton-verhikel”.

Vreemd dan dat de niet naïeve Krasinski toch voorwaarts ging in dit politieke mijnenveld. Het geld dat zo’n patriottisch epos kan opleveren - zie American Sniper - is vast een troost. Hij speelt tenslotte een huurling.