Behoefte aan alleen goed nieuws? Luister dan naar Bill Gates

Er zijn 76,6 miljard redenen om te luisteren naar Bill Gates, al vertelt hij niets nieuws. Het belangrijkste is dat Gates (60) iets goeds te vertellen heeft. De zakenman/filantroop was dinsdag in Nederland om te wijzen op de vooruitgang die de Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF) boekt bij de bestrijding van armoede en ziektes in de derde wereld.

Er is behoefte aan meer goed nieuws, stelt Gates. En hij snapt dat media dat lastig vinden: „Slecht nieuws gebeurt opeens; er valt een vliegtuig uit de lucht. Goed nieuws ontwikkelt zich langzaam; inkomens stijgen, minder kinderen sterven. Vergeleken met tien jaar geleden overlijden een miljoen minder kinderen per jaar aan malaria. Op welke dag moet de krant dat afdrukken? Op maandag, als het er 999.999 zijn, of op dinsdag?”

Gates’ goede nieuws ging onder meer over twee Nederlandse start-ups die zich inzetten voor ontwikkelingslanden. Legbank maakt voordelige prothesekokers voor mensen die door een landmijn verminkt werden, en Landmapp is een app die arme boeren helpt hun landbouwgrond in kaart te brengen.

Om ervoor te zorgen dat Gates’ positieve boodschap overkomt hanteert de Foundation een strikt mediabeleid. Journalisten worden op persoonlijke titel uitgenodigd – paspoort meenemen – en worden niet geacht om Bill Gates zelf aan te spreken.

Vorig jaar, toen Gates ook al in Nederland was, mocht NRC hem interviewen – mits het gesprek alleen over werk van de Foundation zou gaan. Dit jaar is het de beurt aan de Volkskrant.

Het AD pakt het anders aan: dat bracht dinsdagochtend op de bovenste helft van de voorpagina alleen maar goed nieuws. Als beloning poseert Gates deze woensdag met die ‘goednieuwskrant’ in zijn handen. Het is geen sponsorschap, zegt AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink desgevraagd: „We waren sowieso al van plan om dit jaar wat meer positief nieuws te brengen.”