Franse minister van Justitie Taubira stapt op

Ze kan zich niet vinden in een voorgestelde grondwetswijziging om veroordeelde terroristen hun staatsburgerschap af te nemen

De Franse minister van Justitie Christiane Taubira.
De Franse minister van Justitie Christiane Taubira. Foto Jacques Brinon/AP

De Franse minister van Justitie Christiane Taubira stapt op in verband met een plan van haar regering om veroordeelde terroristen onder bepaalde omstandigheden hun Franse staatsburgerschap af te kunnen nemen. De tekst voor een grondwetswijziging die daarvoor nodig is wordt woensdag gepresenteerd, schrijft persbureau AFP.

Taubira (63) kan zich niet vinden in het voorstel en heeft daarom besloten het ministerschap neer te leggen, zegt ze op Twitter. “Soms blijf je op je plaats om tegenstand te bieden. Soms betekent het bieden van tegenstand dat je moet gaan.”

Twitter avatar ChTaubira Christiane Taubira Fière. La Justice a gagné en solidité et en vitalité. Comme celles et ceux qui s’y dévouent chaque jour, je la rêve invaincue.
ChT
Twitter avatar ChTaubira Christiane Taubira Parfois résister c’est rester, parfois résister c’est partir. Par fidélité à soi, à nous. Pour le dernier mot à l’éthique et au droit.
ChT

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas komt met het opstappen van Taubira opnieuw de ideologische verdeeldheid van de in Frankrijk regerende Parti Socialiste aan de oppervlakte.

“Dat door president Hollande na de aanslagen in november in Parijs gepresenteerde plan zou volgens Taubira en de met haar sympathiserende linker partijvleugel in de grondwet twee categorieën burgers creëren. Toen enkele jaren geleden oud-president Nicolas Sarkozy met hetzelfde voorstel kwam, waren de socialisten nog fel tegen.”

Taubira werd vooral bekend nadat ze wetgeving door het parlement wist te loodsen die koppels van hetzelfde geslacht in staat stelde met elkaar in het huwelijk te treden. Sindsdien lag ze volgens Vermaas vrijwel permanent onder vuur bij rechts Frankrijk.

“Sarkozy en zijn omgeving (de krant Le Figaro incluis) verweten haar “laksheid” en “sektarisme” in de strijd tegen criminaliteit. De uit Frans Guyana afkomstige minister was ook veelvuldig het slachtoffer van racisme. “Laat ze snel naar de bush terugkeren”, liet een afgevaardigde van Sarkozy’s Republikeinen op Facebook weten. Het Front National en de Republikeinen reageerden vanmorgen opgetogen op haar vertrek.

Taubira wordt opgevolgd door Jean-Jacques Urvoas, een specialist op het gebied van veiligheidsvraagstukken.