Europese Commissie wil regels autokeuringen aanscherpen

Met de nieuwe wetgeving moet herhaling van het ‘Volkswagenschandaal’ voorkomen worden.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De Europese Commissie wil de regels voor typegoedkeuringen van auto’s aanscherpen, blijkt uit een voorstel dat woensdag is gepresenteerd. Op dit moment zijn nationale autoriteiten verantwoordelijk voor keuring. Brussel wil het mandaat van keuringsdiensten, zoals de Nederlandse RDW, kunnen opschorten of intrekken.

Verder zouden EU-lidstaten de mogelijkheid moeten krijgen om auto’s met problemen terug te roepen. Ook moet de nauwe band tussen autoproductie en testlaboratoria worden verbroken en moeten autofabrikanten die werken met sjoemelsoftware beboet kunnen worden tot 30.000 euro per wagen. Dat bedrag staat gelijk aan het boetebedrag in de Verenigde Staten, stelt Eurocommissaris Elzbieta Bienkowske (interne markt en industrie), die het voorstel presenteerde.

Eerder mopperden Europarlementariërs op het gebrekkige toezicht op autokeuringen: als dat in orde was geweest, had Volkswagen niet zo lang kunnen wegkomen met software die de uitstoot van stikstofoxiden wegmoffelt. Met nieuwe wetgeving moet herhaling van dit ‘Volkswagenschandaal’ voorkomen worden.

Het Europees Parlement en de Europese Raad moeten het voorstel nu in overweging nemen.

Lees ook: Autofabrikanten mogen geen slagers zijn die eigen vlees keuren, over vijf zaken die volgens de Europese Commissie anders moeten.