EU: grenscontrole Griekenland schiet ernstig tekort

Migranten worden niet geregistreerd en reisdocumenten worden niet geverifieerd.

Migranten worden niet geregistreerd en vingerafdrukken en reisdocumenten worden niet geverifieerd.
Migranten worden niet geregistreerd en vingerafdrukken en reisdocumenten worden niet geverifieerd. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Griekenland schiet ernstig tekort in het controleren van de Europese buitengrenzen. Dat brengt de Europese Commissie woensdag naar buiten in een ontwerpverslag.

Het verslag, dat niet openbaar is gemaakt, is opgesteld door deskundigen van EU-lidstaten en vertegenwoordigers van de Commissie op basis van onaangekondigde bezoeken aan de Grieks-Turkse landgrens tussen 10 en 13 november 2015.

Volgens het verslag worden “irreguliere migranten niet doeltreffend geïdentificeerd en geregistreerd. Voorts wordt opgemerkt dat vingerafdrukken niet systematisch in het systeem worden ingevoerd, de echtheid van reisdocumenten niet systematisch wordt geverifieerd en reisdocumenten niet systematisch aan de hand van de belangrijke veiligheidsdatabanken.”

Het verslag zal nu aan de Schengenevaluatiecommissie worden voorgelegd. Als Griekenland de situatie niet binnen drie maanden verbetert kunnen EU-lidstaten besluiten de controles van hun binnengrenzen te verlengen tot een periode van maximaal twee jaar.

Griekse dilemma’s

Volgens NRC-correspondent Marloes de Koning heeft Griekenland te maken met meerdere dilemma’s:

“De Griekse kustwacht heeft, net als de Turkse, te maken met een dilemma: voor elke drenkeling die het redt, glipt een andere migrant de grens over.”

Bovendien bemoeilijkt de slechte relatie tussen Griekenland en Turkije het oplossen van het migratieprobleem:

“Griekenland en Turkije werken nauwelijks samen. Dat heeft te maken met een territoriaal conflict. Ze zijn het er niet over eens waar precies de grens loopt tussen beide landen. Dat maakt het ook voor het Europees grensagentschap Frontex moeilijker te opereren.”

‘Duw migranten terug de zee in’

In het debat rondom de Griekse grenscontroles deed de Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas een opmerkelijke uitspraak. Hij stelde in het Britse actualiteitenprogramma BBC Newsnight dat een Belgische minister hem deze week tijdens de EU-top in Amsterdam had geadviseerd vluchtelingen “gewoon terug in zee te duwen.”

Mouzalas liet niet weten om welke Belgische minister het gaat. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, aanwezig tijdens de EU-top, ontkent de aantijgingen. Ook de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, niet aanwezig bij de top, zegt dat er sprake is van een “vergissing”.