Dreiger Universiteit Leiden krijgt taakstraf opgelegd

Via een van de fora van het beruchte 4chan liet de student begin oktober weten dat hij het vuur zou openen.

Na de dreiging werd een gebouw van de Universiteit Leiden extra beveiligd.
Na de dreiging werd een gebouw van de Universiteit Leiden extra beveiligd. Foto Bart Maat / ANP

De rechtbank in Den Haag heeft de 21-jarige man die in oktober vorig jaar dreigde met een schietpartij op de Universiteit Leiden veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) had 120 uur taakstraf geëist.

De man uit het Zuid-Hollandse dorp Valkenburg die student is aan de onderwijsinstelling, is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Hij ondergaat een behandeling voor een psychotische stoornis.

Via een van de fora van het beruchte 4chan -een Engelstalig internetforum met meer dan 900 miljoen berichten en ongeveer 7 miljoen bezoekers per dag- liet de student begin oktober weten dat hij het vuur zou openen op een van de faculteiten in Leiden. Het eerste bericht dat hij plaatste verwijderde de student. In een tweede bericht liet de man weten “dat het eerste bericht een test was” en “het gaat nu gebeuren”. Voor de politie was dat aanleiding om de gebouwen van de universiteit extra te bewaken.

Een dag later konden de dreigementen worden teruggeleid naar het IP-adres van de computer van de man. Hij bekende en verklaarde dat hij “wilde meedoen en meegaan in het spel van mensen in de zeik nemen”.

Eerdere dreigementen

Het is niet voor het eerst dat Leiden bedreigd wordt op 4chan. In 2013 bleven alle middelbare scholen en mbo’s dicht na een dreigement op de website. De jongen zei dat het niet zijn bedoeling was om te dreigen, maar om op het forum te choqueren. Hij werd door de rechtbank uiteindelijk veroordeeld tot 150 uur taakstraf.