Dode bij vuurgevecht tussen FBI en rechtse militie

Bij een vuurgevecht tussen de FBI en een groep extreemrechtse militanten in Oregon is vannacht een dode gevallen. Zes militieleden zijn gearresteerd, onder wie Ammon en Ryan Bundy. Deze broers zijn de leiders van de groep. Het overheidsgebouw dat de groep sinds januari bezet houdt, is nog steeds in handen van een onbekend aantal militanten.

Het vuurgevecht ontstond langs de snelweg. Ryan en Ammon Bundy waren voor een bijeenkomst met inwoners van een nabijgelegen dorp onderweg, toen de FBI ze probeerde aan te houden. Hierop werden schoten gelost, aldus een verklaring van de politie. Volgens de familie-Bundy is de doodgeschoten militant LaVoy Finicum, een prominent lid van de beweging. Finicum schreef vorig jaar een roman, die gaat over een oorlog tussen de landelijke overheid en ranchers. In een tv-interview zei hij onlangs:

„Er zijn belangrijkere dingen dan je leven. Vrijheid is er daar één van.” 

Een groep militieleden met sterke anti-overheidsideeën bezette begin januari een gebouw van de landelijke overheid bij het stadje Burns, in Oregon. Ze zaten daar uit protest tegen de detentie van twee lokale boeren, die federaal land in brand hadden gestoken. De groep dunde de afgelopen weken uit, maar een harde kern bleef achter.

Ingenomen vee

De FBI riep de bezetters herhaaldelijk op het gebouw op te geven, maar de broers-Bundy weigerden dit. Ze verlieten het gebouw, in een natuurgebied, steeds vaker, en vernielden hekken, camera’s en verkeersborden. De lokale gemeenschap in Burns is sterk tegen de bezetting.

Ryan en Ammon Bundy proberen door acties als deze een gewapend treffen uit te lokken tussen gewapende sympathisanten en de overheid. Zij geloven dat de federale regering tiranniek is, en een dictatuur wil vestigen.

De beweging maakte een sterke groei door vanaf 2014, na een langdurige patstelling bij de boerderij van de Bundy’s. De politie had hun vee in beslag had genomen, omdat de familie koeien laat grazen op land van de landelijke overheid. Er trokken honderden zwaarbewapende militanten naar de boerderij, waarna de politie zich terugtrok. De beweging van ‘soevereine burgers’, die geen overheidsbemoeienis tolereert, kent naar schatting ongeveer 100.000 leden.

Onder milities gaat een oproep rond om naar Oregon te komen, om de overgebleven bezetters te helpen. Een niet bij naam genoemd militielid in Burns plaatste vlak na de dood van Finicum een audioboodschap op het YouTubekanaal van de bezetters. „Ik hoor vliegtuigen, dit wordt mijn laatste boodschap”, zegt hij.

„Ik heb mijn keuze gemaakt. Ik zal standhouden.”

Lees ook: In Oregon grijpen ‘vrije boeren’ naar de wapens