Dit zijn de films die we vandaag voor je bespreken

Met aandacht voor survivalwestern ‘The Revenant’, dramafilm ‘Spotlight’ en ‘Problemski Hotel’, de verfilming van een roman van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst.

  The Revenant

 • The Revenant: Survivalwestern

  Wint Iñárritu straks zijn tweede regie-Oscar op rij, dan stapt hij in het voetspoor van studiolegendes John Ford en Joseph L. Mankiewicz. Als iemand dat verdient, dan is het deze temperamentvolle, perfectionistische Mexicaan.

  ●●●●●

  Regie: Alejandro González Iñárritu. Met: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter. In: 120 bioscopen

  Alejandro González Iñárritu: Interview

  De Mexicaanse regisseur Iñárritu maakt Oscarmateriaal van een simpel scenario over een man die door een beer wordt aangevallen en probeert te overleven in de vrieskou.

  Leonardo DiCaprio: Interview

  Zal hij zijn zesde Oscarnominatie wel verzilveren? Leonardo DiCaprio speculeert niet: dat brengt ongeluk.

  Spotlight

 • Spotlight: Drama

  De geest van All the President’s Men (1976), de krantenfilm bij uitstek, hangt over Spotlight - het waargebeurde verhaal over hoe The Boston Globe in 2001 het decennialang durende, seksuele misbruik door pedofiele priesters in Boston onthulde.

  ●●●●

  Regie: Tom McCarthy. Met: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci. In: 41 bioscopen.

  Regisseur Tom McCarthy: Interview

  Tom McCarthy’s Spotlight laat zien hoe ingewikkeld het was voor een lokale krant om het grootschalig kindermisbruik door priesters in Boston aan te kaarten.

  Spotlight: Achtergrond

  De vasthoudendheid van het Spotlight-team van The Boston Globe maakte een einde aan een wereldwijde doofpotcultuur.

  Problemski Hotel

 • Problemski Hotel: Tragikomedie

  De tragikomische scènes volgen elkaar op in Problemski hotel van Manu Riche, losjes gebaseerd op een novelle van Dimitri Verhulst uit 2003.

 • Dimitri Verhulst & Manu Riche: Interview

  Mensen in asielzoekerscentra portretteren als sukkelaars, dat noem ik pas cynisch”, reageert de Belgische schrijver Dimitri Verhulst op de opmerking dat de film Problemski Hotel door sommigen als cynisch wordt omschreven.

  The Finest Hours

  The Finest Hours: Rampenfilm

  Hoewel echt gebeurd, voelt het als dertien in een dozijn. Naast de huilende wind en beukende golven geselt ook de onophoudelijke, heroïsche muziek constant de geluidsband.

  ●●●●●

  Regie: Craig Gillespie. Met: Chris Pine, Casey Affleck, Ben Foster, Eric Bana, Holliday Grainger. In: 27 bioscopen

  The 5th Wave

 • The 5th Wave: Science Fiction

  Het gevoel er als jongere alleen voor te staan in een onstabiele en door anonieme krachten beheerste wereld vormt het hoofdmotief van The 5th Wave. Parallellen met onze tijd verklaren ongetwijfeld de immense populariteit van dit soort verhalen.

  Brasserie Valentijn

 • Brasserie Valentijn: Romantische komedie

  Voor een valentijnsfilm heeft Brasserie Valentijn een wel erg apathische kijk op de liefde. Kleine, flinterdunne momenten gaan even flakkeren even op en doven dan weer uit.

  James White

 • James White: Drama

  Twijfeldertiger James beweegt zich in het vagevuur tussen de dood van zijn beide ouders. In al zijn „ennui” en vervreemding is hij een hedendaagse erfgenaam van de existentialisten.

  John Krasinski

 • John Krasinski: Inside Hollywood

  De linkse acteur John Krasinski worstelt met gewetensnood nu de Republikeinen weglopen met zijn actiefilm ‘13 Hours’. Dat zou toch geen verrassing moeten zijn.

 • Coen van Zwol: Column

  OscarsSoWhite won zonder betogingen, puur door schandaal. Doordat superster Will Smith en echtgenote Jada een zwarte boycot van het Oscargala aankondigden. En komiek Chris Rock door zwarte rappers onder druk werd gezet deze ‘whiteout’ - de tweede puur blanke Oscarnominatie op rij - niet als presentator te legitimeren.