Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Talpa naar Hollywood

Is de champagne al ontkurkt bij John de Mols Talpa Media? Of bij eigenaar ITV Studios? Volgens Deadline heeft het Amerikaanse talentenbureau William Morris Endeavor (WME) het Nederlandse mediabedrijf getekend voor een onbekend bedrag. Naar schatting zou Talpa zo’n 1,2 miljard dollar waard zijn.

Talpa werkte al eerder nauw samen met talentenbureaus, maar WME in Beverly Hills is de eerste die het mediabedrijf in zijn geheel zal vertegenwoordigen. De programmamaker creëerde al meer dan honderd shows die uitgezonden werden in zo’n honderdtachtig landen, zoals The Voice en Utopia. Vorig jaar kocht ITV Studios de Nederlandse hitmachine voor 530 miljoen dollar.

De overname van Talpa door ITV Studios vorig jaar:

EU hoopt op compensatie van Volkswagen

Volkswagen liet eerder al weten dat Europese consumenten kunnen fluiten naar een schadevergoeding na het uitkomen van hun emissieschandaal. Toch heeft eurocommissaris voor industrie Elzbieta Bienkowska goede hoop dat zij alsnog de Duitse autofabrikant zover kan krijgen geld uit te keren aan gedupeerden, meldt het FD.

Volgens Bienkowska heeft zij goede gesprekken gevoerd met CEO Matthias Müller over een eventuele schadevergoeding. In de VS kregen consumenten duizend dollar aan tegoedbonnen vanwege het emissieschandaal vorig jaar. Het Duitse bedrijf rustte pakweg 11 miljoen dieselauto’s uit met software die emissietesten kon manipuleren. Door dit gesjoemel kwamen Volkswagen-auto’s schoner uit de test dan ze in werkelijkheid waren. De schadevergoeding moest het verlies in waarde van de voertuigen compenseren. Vanwege het verschil in Amerikaanse en Europese regelgeving is Volkswagen niet verplicht Europese consumenten tegemoet te komen. Bienkowska hoopt op nieuw beleid om regelgeving aan te passen en op Europees niveau boetes te kunnen uitdelen aan sjoemelende bedrijven.

Zo zijn biobrandstoffen wel ok

Efficiëntere landbouw moet het mogelijk maken dat biobrandstoffen gemakkelijk verbouwd kunnen worden naast bijvoorbeeld aardappelen. De Volkskrant bespreekt het onderzoek van promovenda en energiewetenschapper Sarah Gerssen-Gondelach van de Universiteit Utrecht waarin dat gesteld wordt.

De grote angst bij het verbouwen van gewassen voor biobrandstof is dat deze de voedselproductie negatief beïnvloeden door ruimte in te nemen. Daardoor kappen boeren bossen, die normaal schadelijke broeikasgassen verwijderen uit de lucht. Biobrandstoffen zijn juist bedoeld als duurzamer alternatief op fossiele brandstoffen. Maar dat wordt door dit mismanagement van landbouwgrond juist teniet gedaan volgens Gerssen-Gondelach. Door ‘slimme landbouw’ is het mogelijk om zowel gewassen voor consumptie als biobrandstoffen te verbouwen zonder schade aan het milieu.

“Slim landbouw bedrijven betekent niet automatisch meer kunstmest strooien. Gericht bemesten, is het devies. Dus alleen bij de plant zelf en met mestkorrels die de voedingsstoffen geleidelijk afgeven”

Het onderzoek van Gerssen-Gondelach is een aanwinst, zegt landbouwdeskundige van Wageningen UR Raymond Jongschaap tegenover de Volkskrant. Maar hij zet wel een kanttekening bij haar conclusies. De opbrengsten biobrandstof en landbouwgewassen uit de door haar voorgestelde ‘slimme landbouw’ zouden in de praktijk sterk per boer kunnen verschillen.