Diefstal treft Accell voor vier miljoen

Accell, de Nederlandse fabrikant van fietsen, is bestolen door een van de medewerkers van een Accell-afdeling in Taiwan.

Dit maakte het Heerenveense bedrijf woensdagochtend bekend. Het gaat om een ernstig geval van diefstal, blijkt uit een eerste onderzoek: de betreffende medewerker zou meer dan 4 miljoen euro weggesluisd hebben.

René Takens, voorzitter van de raad van bestuur van de Accell Group, omschrijft de diefstal als een „flinke domper”. „Voorlopig onderzoek wijst uit dat het een op zichzelf staand incident betreft”, aldus Takens. De diefstal werd ontdekt na verscherping van de interne controles.

Accell heeft fabrieken in zes landen en een hoofdkantoor in Heerenveen. Accell verkocht in 2014 1,7 miljoen fietsen van merken als Batavus, Sparta en Koga (jaaromzet: 884 miljoen euro, nettowinst 26 miljoen).

De jaarcijfers over 2015 worden in februari bekendgemaakt. Takens verwacht niet dat de diefstal effect zal hebben op de operationele winst. Omdat de laatste maanden van het jaar goed uitpakten, rekent hij erop dat de verwachtingen niet bijgesteld hoeven te worden en dat de nettowinst ook zal stijgen ten opzichte van 2014. Accell Group is genoteerd aan de Amsterdam Small Cap Index.