Denen zetten door en laten vluchteling betalen

Asielzoeker die aanklopt in Denemarken moet zakken binnenstebuiten keren. Ook andere nieuwe regels moeten hem ontmoedigen.

De Deense minister van Migratie Inger Støjberg. Foto Reuters / Mathias Loevgreen
De Deense minister van Migratie Inger Støjberg. Foto Reuters / Mathias Loevgreen

Normaal gesproken kost het bij de derde lezing niet meer dan een paar minuten voordat het Deense parlement een wet goed- of afkeurt. Het grote debat is al eerder gevoerd.

Maar dinsdag duurde het uren voordat de meerderheid van de Folketing instemde met het controversiële pakket asielwetten van minister van Migratie Inger Støjberg, dat het migranten moeilijker maakt in Denemarken te blijven. Woensdag ondertekent premier Lars Løkke Rasmussen de wet, en daarna de Deense koningin Margrethe II. Die handtekeningen geven de politie vanaf februari het recht de spullen van pas aangekomen migranten te doorzoeken.

Laptops, geld, sieraden zonder sentimentele waarde – alle bezittingen die meer waard zijn dan 10.000 Deense kronen (1.340 euro) moeten ze inleveren om zo mee te betalen aan de kosten van hun opvang. De regel geldt per bezitting en per persoon. Als blijkt dat de migrant niet in Denemarken mag blijven, worden de opvangkosten van het afgestane bedrag afgetrokken en krijgen ze de rest terug.

Hoeveel geld het de Denen gaat opleveren? Geen idee, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het is vooral de bedoeling migranten te laten weten niet naar Denemarken te komen. Dat signaal geeft de centrum-rechtse minderheidsregering al sinds haar aantreden in juni af. Ze leunt op de steun van de rechts-populistische Deense Volkspartij.

De wet, gesteund door de sociaal-democraten, wordt sinds december bekritiseerd door de internationale media. Het heeft een naziconnotatie, schreef de Washington Post, want de nazi’s pakten ook de spullen van Joden af. Toch neemt Zwitserland al meer dan twintig jaar geld van asielzoekers in beslag. Op Twitter worden de landen al wekenlang belachelijk gemaakt met #savedenmark en #saveswitzerland. Die arme westerse landen moeten stelen van vluchtelingen om niet om te komen van de honger, schrijven twitteraars grappend.

De Deense regering heeft na kritiek van de VN de afgelopen weken herhaaldelijk gesteld dat ze niet goed wordt begrepen. Want ook Denen die een uitkering aanvragen moeten eerst hun bezittingen van hoge waarde aanspreken. De wet zou niet meer dan eerlijk zijn.

Maar het is niet enkel deze wetsverandering die de Deense regering in een hoek drukt. Dinsdag werd nog lang gedebatteerd over het recht op familiehereniging dat voor sommige migranten is opgeschroefd van een naar drie jaar. Ook moeten de migranten voortaan zelf de reiskosten van hun familie betalen. En ze moeten beter Deens spreken om een verblijfsvergunning te krijgen. Hun uitkering wordt verlaagd. De inburgeringscursus wordt pittiger. En het wordt lastiger een permanente verblijfsvergunning te krijgen. In 2015 vroegen 20.000 mensen asiel aan in Denemarken.