Opinie

De Thuiskok: Sambal Goreng Hati

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Zoals ik maandag al vertelde, vind ik de beste vondst van het boek Bartje Boemboe de samballijst achterin. En dan te bedenken dat er slechts vijf genoemd worden. Er zijn er tientallen in de Indonesische keuken, en niet alleen daar. De pasta op basis van hete pepers verschilt per land, regio, dorp, zelfs per familie. Met zoveel variatie worden het echte smaakmakers, en niet slechts om je eten wat pittiger te maken.

In Bartje Boemboe wordt er weinig met sambal zelf gekookt, omdat de auteurs de gerechten kindvriendelijk willen houden. Gelukkig heb ik toch een pittig gerechtje gevonden, met kippenlevertjes.

Pel de sjalotten en de knoflook en snijd ze fijn. Schil de laos. Kneus de serehstengel. Wrijf in de tjobeh of maal in een foodprocessor de trassi, ketumbar, lomboks, laos en gula djawa fijn tot een gladde boemboe. Snijd de kippenlevers in stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak 3 minuten op een hoog vuur. Zet de kippenlevers apart. Fruit in dezelfde wok vervolgens eerst de ui aan en voeg dan de knoflook toe. Dan de boemboe toevoegen en 5 minuten op een middelhoog vuur bakken. Voeg de gebakken kippenlever, sereh, salam, juruk purut, asem, santen en wat water en zout aan de boemboe toe. Goed roeren tot de santen is opgelost. Laat nog een minuut of 7 zachtjes pruttelen. Af en toe roeren en geen deksel op de pan.