De Kamer wil een gebaar, maar Kamp geeft geen krimp

De Kamer debatteerde 7,5 uur met minister Kamp over de gaswinning in Groningen. Een meerderheid miste compassie.

„Dit is het rustigste debat over Groningen tot nu toe”, constateerde SGP’er Elbert Dijkgraaf. De Tweede Kamer is het, van links tot rechts, eens over één ding: de zorgen en de veiligheid van de Groningers tellen zwaar. Dus, vroeg Dijkgraaf retorisch: „Wat betekent dat voor minister Kamp?”

Het antwoord: Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) is niet van plan zich zomaar neer te leggen bij de wensen van de Kamer. Het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen liep dinsdag uit op een bij vlagen felle en geprikkelde woordenwisseling tussen Kamer en Kamp. Parlementariërs vinden dat de minister nog steeds niet genoeg compassie toont met de Groningers, wier leven op z’n kop staat door de schade en voortdurende dreiging van aardgasbevingen.

Zo botsten Kamp en Kamer over de energiepremie voor bevingsschade. Groningers met meer dan 1.000 euro schade kunnen 4.000 euro krijgen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of dubbel glas. Maar nu schaft het kabinet die ‘waardevermeerderingsregeling’ af, want het geld is op. Volgens de voltallige Kamer brengt de regeling gedupeerden juist op een simpele en goedkope manier verlichting. „Afschaffing is een stap terug voor de Groningers”, zei VVD’er André Bosman. Maar Kamp bleef vasthouden aan het kabinetsbesluit.

Ander twistpunt: de export van Gronings gas naar Duitsland, België en Frankrijk. PvdA’er Jan Vos wil dat die versneld wordt afgebouwd, zodat er minder Gronings gas hoeft te worden gewonnen. De Kamer steunde zijn voorstel om hier onderzoek naar te doen, en Kamp verzette zich daar niet tegen. Wel legde hij omstandig uit dat minder export de komende vijftien jaar niet aan de orde is. Zo lang duurt het om in die landen apparaten en infrastructuur geschikt te maken voor ander dan Gronings gas.