Beleggers Arcadis nemen die waarschuwing serieus

Arcadis maakte vorig jaar de helft minder winst dan eerder beloofd, maar er was wel degelijk een stijging. Waarom beleggers tóch zo schrokken.

Een forse reactie op de tegenvallende winst
Een forse reactie op de tegenvallende winst

Wéér deed Arcadis het dinsdag veruit het slechtst van de hele Amsterdamse beurs. Het aandeel van het ingenieurs- en adviesbureau sloot 8 procent lager, op 13,75 euro. Maandag was het aandeel ook al met bijna 20 procent gekelderd.

Oorzaak van de extreme koersval: Arcadis heeft beleggers maandag gewaarschuwd dat de winst over 2015 tegenvalt. De jaarcijfers maakt Arcadis pas in februari bekend, maar het bedrijf voorziet nu al dat er maar 10 procent meer winst is behaald dan in 2014. Eerder was 20 procent winststijging beloofd. In 2014 maakte Arcadis 92 miljoen euro winst bij een omzet van 2,6 miljard euro.

Als Arcadis – ontwerper van gebouwen, infrastructuur en waterprojecten – gewoon winst maakte, ook nog meer dan een jaar eerder, is er dus niet aan de hand, zou je kunnen concluderen. Maar beleggers lezen groot onheil in de waarschuwing. Ook analisten die Arcadis volgen, hebben de prijs die het aandeel volgens hen zou moeten hebben, stevig verlaagd.

Drie redenen waarom de winstwaarschuwing voor zoveel schrik zorgt.

1 Verslikt in overnames

Arcadis wil graag heel groot worden – het bedrijf deed in de afgelopen tien jaar 33 overnames en telt nu 28.000 werknemers.

„Door groot te zijn ben je relevant”, zei de Schotse topman Neil McArthur in 2014 tegen NRC. Dat jaar deed Arcadis zijn grootste deal ooit: het bedrijf nam het Britse ingenieursbureau Hyder over, voor 360 miljoen euro – 50 miljoen meer dan Arcadis aanvankelijk wilde betalen. Door een biedingsstrijd met het Japanse Nippon Koei moest de prijs fors omhoog. In 2014 nam Arcadis ook het Amerikaanse architectenbureau Callison over, voor een onbekend bedrag.

Mooie overnames. Maar nu blijkt dat Arcadis wellicht iets te enthousiast heeft gehapt.

Arcadis boekhoudt „voorzichtiger” dan Hyder en Callison, heeft het bedrijf ontdekt. Het bedrijf verwacht dat het minder inkomsten zal krijgen van bijvoorbeeld opdrachtgevers dan eerder was ingeboekt en heeft daarom 50 miljoen euro afgeschreven. Daarnaast is een voorziening getroffen van nog een 50 miljoen euro voor „mogelijke juridische claims”.

2 Meer concurrentie

Topman McArthur bemoeit zich dagelijks met Noord-Amerika en alles verloopt volgens plan, verzekerde hij analisten in oktober nog. Sinds begin vorig jaar probeert Arcadis de resultaten in Noord-Amerika op te krikken. Nu blijkt dat de omzet afgelopen kwartaal toch weer tegenviel. Dat is een probleem, want Arcadis haalt er het grootste deel van zijn omzet vandaan: 40 procent.

Er is veel werk, zeggen analisten, maar Arcadis haalt het niet binnen. Dat komt doordat er meer concurrenten zijn bijgekomen die meedingen naar opdrachten, zegt analist Edwin de Jong van SNS Securities. „Dat zorgt bovendien voor prijsdruk.”

3 Drama in Brazilië

Arcadis zit overal, ook in opkomende landen – daar haalt het bedrijf 26 procent van zijn omzet vandaan. Daar viel eerder een hoop te ontwerpen maar nu minder.

De omzet uit de opkomende landen viel afgelopen kwartaal dus ook tegen, schrijft Arcadis in zijn winstwaarschuwing.

In Brazilië, waar Arcadis zo’n 5 procent van zijn omzet vandaan haalt, is het allemaal nog een stukje erger. Daar is de omzet wel 30 procent gedaald, zei financieel directeur Reinier Vree in oktober al tegen analisten. Daarnaast heeft Arcadis vertraging opgelopen bij de verkoop van Braziliaanse bedrijfsonderdelen.

En daarbij is Arcadis ook nog betrokken bij een groot Braziliaans fraudeonderzoek, bleek vorige maand.

Justitie doet onderzoek naar corruptie bij een groot waterbouwproject waar Arcadis aan meewerkt: de omlegging van de São Franscisco-rivier, die water naar een droog gebied in het noordoosten moet brengen. Arcadis werkt mee met de autoriteiten en is zelf een intern onderzoek gestart.