Taakstraffen geëist voor aanvallen noodopvang Woerden

De verdachten zouden de aanval op de sporthal vooraf in detail hebben gepland.

Het sportcentrum Snellerpoort, dat door relschoppers in oktober werd belaagd.
Het sportcentrum Snellerpoort, dat door relschoppers in oktober werd belaagd. Foto: Remko de Waal / ANP

Tegen de eerste drie mannen die ervan worden verdacht in oktober een noodopvang voor asielzoekers in Woerden te hebben bestormd, is 180 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist. Dat meldt persbureau ANP. In totaal moeten achttien verdachten zich woensdag en donderdag voor de rechter verantwoorden.

Op 9 oktober vorig jaar viel een groep van zeker twintig mannen een sporthal aan, waar op dat moment 150 vluchtelingen in een noodopvang verbleven. De mannen gooiden met rotte eieren, zwaar vuurwerk en dranghekken. Ze droegen daarbij bivakmutsen en riepen teksten als “oprotten”.

OM: actie was voorbereid

De drie verdachten verklaarden een ‘normale’ demonstratie te hebben verwacht, en te zijn geschrokken van de omvang van de aanval. Een van hen, de 27-jarige Rocco V., beweerde voor de rechter meteen na de eerste knal te zijn weggegaan.

Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) valt uit hun uitdossing en voorbereiding af te leiden dat de actie wel degelijk bewust gepland was. De officier van justitie citeerde tijdens de zitting teksten uit een app-groep die speciaal voor de aanval was opgericht.

“We laten die tyfusapen weten dat wij ze kapot gaan maken.”

In de app-groep zou bovendien een vluchtroute zijn afgesproken. Volgens het OM is de aanval verder besproken in een café.