Bazoer, een vleugje Clarence Seedorf

Bij Ajax doet Riechedly Bazoer denken aan een beroemde voorganger. Dezelfde nonchalante tred, de rust aan de bal. Maar tegen Heracles Almelo kon ook hij het verschil niet maken (0-0).

De 19-jarige Riechedly Bazoer is een van de publiekstrekkers bij Ajax.
De 19-jarige Riechedly Bazoer is een van de publiekstrekkers bij Ajax. Foto ANP Pro Shots

Soms is de Arena net een circus. De bezoekers nemen er plaats met de verwachting dat zij er worden vermaakt, terwijl de directie aan die wens probeert te voldoen door een constant vernieuwende voorstelling te presenteren met minstens één artiest die net een beetje bijzonderder is dan de anderen: de hoofdact.

Bij Ajax is dat Riechedly Bazoer. Een bij PSV opgekocht talent dat het middenveld van Ajax bestrijkt op een wijze die doet vermoeden dat hij al veel langer in de eredivisie meegaat dan het geval is. Toch speelde hij dinsdagavond pas zijn 35ste wedstrijd in de eredivisie. Nummer vier Heracles Almelo behaalde in de Arena een punt na een wedstrijd lang verdedigen. Mooi voor de titelrace, een stuk minder voor de kijker.

Wie de 19-jarige Bazoer bestudeerde in die teleurstellende vertoning, ziet een vleugje Clarence Seedorf. Dezelfde nonchalante tred, de rust aan de bal. En evenals Seedorf vervult ook Bazoer voor zijn twintigste een dominante rol op het middenveld. Trainer Frank de Boer wenst op één vlak nog verbetering: zijn rendement. Niet alleen diepgang en controleren, maar ook doelpunten en beslissende passes.

De laatste weken is ook dat in orde. Hij scoorde twee keer in de laatste vier duels, waarvan de laatste de winnende was tegen Vitesse. Dat was zaterdag. Zes dagen nadat hij tegen ADO Den Haag racistisch was bejegend met apengeluiden en een liedje over bananen. De maatschappij had ervan gewalgd, Bazoer liet het van zich afglijden. „Ik ben inmiddels mentaal zo sterk dat ik me door niemand gek laat maken”, zei hij.

Ook niet door voetbalbestuurders die hem een smak geld bieden. Napoli bood onlangs ruim 25 miljoen euro, met een navenant salaris, maar Bazoer zei nee. Saillant: directeur spelerszaken Marc Overmars gaf de Italiaanse club wel toestemming om met de speler te praten. Tot ergernis van fans. Ja, het was veel geld, maar wie verkoopt er een publiekslieveling?

De uitblinkers moeten juist gekoesterd worden nu eenvoudige en fraaie overwinningen allang geen vanzelfsprekendheid meer zijn. Zie het spel tegen Heracles. Een paar goede kansen ten spijt bleef de ploeg uit Almelo overeind. Er was de kopbal van Arek Milik die van de lijn werd gekopt, het aardige schot van Sinkgraven, maar Ajax miste stootkracht. Heracles was tevreden met een gelijkspel. Al voor rust rekte doelman Castro tijd.

Hoewel Bazoer een van de grotere talenten van Nederland is, is waardering in de Arena geen vanzelfsprekende factor. Zo snel als spelers er in de gratie kunnen raken, zo snel kan de aandacht ook weer wegebben.

Op de dag dat Bazoer in alle nabeschouwingen werd geroemd om zijn winnende doelpunt tegen Vitesse, verscheen op internet een merkwaardig bericht over zijn voormalige ploeggenoot Nicolai Boilesen. Aanleiding was een interview van Frank de Boer aan stadszender AT5. De interviewer: wie zou je eventueel meenemen naar een nieuwe club? De trainer: „Boilesen.” Vette knipoog.

Want als er één speler is die hij juist niet zou meenemen is het wel Boilesen. Vorig seizoen aanvoerder, nu paria binnen eigen club. De Deen wordt genegeerd, omdat hij zijn aflopende contract niet heeft verlengd. Boilesen wenste meer salaris dan Ajax hem bood en werd daarna slachtoffer van het interne protocol: wie transfervrij wil weglopen, verdwijnt uit beeld. „Ik mag zelfs niet meer met mijn oude teamgenoten ontbijten”, zei Boilesen onlangs in de Deense pers.

Dat is ook Ajax. Liefdevol voor volgelingen, hard voor afvalligen. Linksback Mitchell Dijks weet hoe het werkt. Als belofte rekende hij zich rijk in Amsterdam, maar De Boer stuurde hem weg. De verdediger was te veel bezig met randzaken. Hij liet vlak voor een wedstrijd een tatoeage zetten waardoor hij voorzorgsmaatregelen moest nemen om te kunnen spelen. De Boer ergerde zich dan kapot.

Kalm onder de aandacht

Bazoer wekt zulke wrevel niet. Gesteund door zijn broer en zaakwaarnemer Irchandly, die hem behoedt voor de valkuilen van een jonge prof, laat hij alleen zijn benen spreken. „Riechedly is als persoon zoals hij voetbalt: rustig, stabiel”, zei Irchandly afgelopen zomer. „Hij is kalm onder de aandacht. Maar ik niet altijd. Ik heb wel eens de indruk dat mensen vergeten hoe jong hij is.”

Irchandly sprak die woorden in Wenen waar Bazoer in de basis zou staan tegen Rapid Wien. Hij volgt hem overal. Een stukje zorg. Samen hebben ze een plan uitgestippeld waarin staat dat Bazoer nog zeker één jaar in de eredivisie blijft. Rijpen. Klaar worden voor het grote werk. Voor grotere shows op buitenlandse podia.