Bazoer de jonge regisseur van een piepjong Ajax

Riechedly Bazoer draait een sterk seizoen, maar dinsdag kon hij Ajax niet aan een overwinning op Heracles helpen.

Riechedly Bazoer houdt Brahim Darri op veilige afstand.
Riechedly Bazoer houdt Brahim Darri op veilige afstand. Foto ANP Pro Shots

Soms is de Arena net een circus. De bezoekers nemen er plaats in de hoop dat zij er kostelijk worden vermaakt, terwijl de directie aan die wens probeert te voldoen door een constant vernieuwende voorstelling te presenteren met minstens één artiest die net een beetje bijzonderder is dan de anderen: De hoofdact.

Ajax heeft daarvoor Riechedly Bazoer. Een bij PSV opgekochte middenvelder die het middenveld van Ajax bestrijkt op een wijze die doet vermoeden dat hij al veel langer in de eredivisie meegaat dan het geval is. Toch speelde hij dinsdagavond pas zijn 35ste wedstrijd in de eredivisie. Nummer vier Heracles Almelo sleepte er in de Arena een gelijkspel uit, in een wedstrijd waarin Ajax maar niet wist te scoren: 0-0.

Onervaren of niet, wie Bazoer bestudeert ziet een vleugje Seedorf. Dezelfde nonchalante tred, de rust aan de bal. En evenals Clarence Seedorf vervult ook Bazoer voor zijn twintigste een dominante rol op het middenveld. Trainer Frank de Boer wenst op één vlak nog verbetering: zijn rendement. Niet alleen diepgang en controleren, maar ook doelpunten en beslissende passes.

Twee doelpunten

De laatste weken is ook dat in orde. Hij scoorde twee keer in de laatste vier duels, waarvan de laatste de winnende was tegen Vitesse. Dat was zaterdag. Zes dagen nadat hij tegen ADO Den Haag racistisch was bejegend met apengeluiden en een liedje over bananen. De maatschappij had ervan gewalgd, maar Bazoer liet het van zich afglijden. „Ik ben inmiddels mentaal zo sterk dat ik me door niemand gek laat maken”, zei hij.

Ook niet door voetbalbestuurders die hem een smak geld bieden. Napoli bood onlangs ruim 25 miljoen euro, met een navenant salaris, maar Bazoer zei nee. Saillant: directeur spelerszaken Marc Overmars gaf de Italiaanse club wel toestemming om met de speler te praten. Tot ergernis van fans. Ja, het was veel geld, maar wie verkoopt er een publiekslieveling?

De uitblinkers moeten juist gekoesterd worden nu eenvoudige en fraaie overwinningen allang geen vanzelfsprekendheid meer zijn. Zag het spel tegen Heracles. Een paar goede kansen ten spijt bleven de gasten goed overeind. Er was de kopbal van Arek Milik die van de lijn werd gekopt, het aardige schot van Sinkgraven, maar Ajax miste stootkracht. Heracles was tevreden met een gelijkspel. Al voor rust rekte doelman Castro tijd.

Hoewel Bazoer een van de grotere talenten van Nederland is, is waardering in de Arena geen vanzelfsprekende factor. Zo snel als spelers er in de gratie kunnen raken, zo snel kan de aandacht ook weer wegebben.

Op de dag dat Bazoer in alle nabeschouwen werd geroemd om zijn winnende doelpunt tegen Vitesse, verscheen op internet een merkwaardig bericht over zijn voormalige ploeggenoot Nicolai Boilesen. Aanleiding was een interview van Frank de Boer aan stadszender AT5. De interviewer: wie zou je eventueel meenemen naar een nieuwe club? De trainer: „Boilesen.” Vette knipoog.

Want als er één speler is die hij juist niet zou meenemen is het wel Boilesen. Vorig seizoen aanvoerder, nu paria binnen eigen club. De Deen wordt genegeerd, omdat hij zijn aflopende contract niet heeft verlengd. Boilesen wenste meer salaris dan Ajax hem bood en werd daarna slachtoffer van het interne protocol: wie transfervrij wil weglopen, verdwijnt uit beeld. „Ik mag zelfs niet meer met mijn oude teamgenoten ontbijten”, zei Boilesen onlangs in de Deense pers.

Dat is ook Ajax. Liefdevol voor volgelingen, hard voor afvalligen. Linksback Mitchell Dijks weet hoe het werkt. Als jonge belofte rekende hij zich rijk in Amsterdam, maar De Boer stuurde hem weg. De verdediger was te veel bezig met randzaken. Hij liet vlak voor een wedstrijd een tatoeage waardoor hij voorzorgsmaatregelen moest nemen om te kunnen voetballen. De Boer ergerde zich dan kapot.

Geen wrevel

Bazoer wekt zulke wrevel niet. Gesteund door zijn broer en zaakwaarnemer Irchandly, die hem behoedt voor de valkuilen van een jonge prof, laat hij alleen zijn benen spreken. „Riechedly is als persoon zoals hij voetbalt: rustig, stabiel”, zei Irchandly afgelopen zomer. „Hij is kalm onder de aandacht. Maar ik niet altijd. Ik heb wel eens de indruk dat mensen vergeten hoe jong hij is.”

Irchandly sprak die woorden in Wenen waar Bazoer in de basis zou staan tegen Rapid Wien. Hij volgt hem overal. Een stukje zorg. Samen hebben ze een plan uitgestippeld waarin staat dat Bazoer nog zeker één jaar in de eredivisie blijft. Rijpen. Klaar worden voor het grote werk. Voor grotere shows op buitenlandse podia.