PSV na overwinning op Excelsior één punt achter Ajax

AZ verslaat SC Cambuur, NEC en De Graafschap boeken zege. Vitesse en PEC spelen gelijk.

PSV-speler Jorrit Hendrix is het middelpunt van vreugde na zijn doelpunt: 0-2.
PSV-speler Jorrit Hendrix is het middelpunt van vreugde na zijn doelpunt: 0-2. Foto: ANP

Door een eenvoudige overwinning bij Excelsior (3-1) is PSV eredivisiekoploper Ajax woensdagavond tot op één punt genaderd. De ploeg van trainer Phillip Cocu kwam op Woudenstein snel voor door een doelpunt van Luuk de Jong.

Excelsior had in de rest van de eerste helft het initiatief maar kansen werden niet benut. Na rust bouwden Jorrit Hendrix en Luciano Narsingh de voorsprong van PSV uit. Invaller Kevin Vermeulen bezorgde Excelsior in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de eretreffer.

AZ - SC Cambuur

AZ heeft na de zege op Feyenoord de stijgende lijn doorgetrokken. De ploeg won woensdagavond met 3-1 van SC Cambuur.

AZ was na twintig minuten al klaar met SC Cambuur. Toen stond het 3-0 door doelpunten van Vincent Janssen (twee) en Joris van Overeem. De ruststand had ook 6-0 of 7-0 kunnen zijn. De tegentreffer van Martijn Barto was fraai maar betekende geen kentering.

Willem II had eerder op de dag de aanvalsangel er bij Cambuur uitgetrokken door topscorer Bartholomew Ogbeche naar Tilburg te halen. Barto deed in Alkmaar hard zijn best de Nigeriaan als diepe spits te vervangen maar stond er vaak alleen voor. Trainer Henk de Jong zag al snel in dat het gehoopte bonuspunt - AZ verloor nog nooit van Cambuur - een illusie was.

Vitesse - PEC Zwolle

Vitesse is er in een teleurstellende wedstrijd niet in geslaagd PEC Zwolle van zich af te schudden. In het matig bezette Gelredome werd het 1-1. Vitesse opende na de rust via een eigen doelpunt van Bram van Polen de score. Kort daarna tekende verdediger Dirk Marcellis voor de gelijkmaker van de Zwolse ploeg

NEC - FC Twente

NEC blijft opmerkelijk goed presteren in de eredivisie. Het thuispubliek moest lang wachten op de eerste treffer van de avond. Pas een kwartier voor tijd gaf Anthony Limbombe de fans reden tot juichen. Hij rondde een fraaie dieptepass van Navarone Foor af met een stift over de doelman. Christian Santos gooide het duel vlak voor tijd in het slot: 2-0. Door de zege komt NEC op de vierde plaats, terwijl FC Twente zestiende blijft.

De Graafschap - ADO

De Graafschap kwam snel op achterstand door een treffer van ADO-spits Mike Havenaar en moest lang wachten op succes voor de Haagse goal, maar de aanvalslust werd in de laatste twintig minuten van het duel beloond met doelpunten van Vincent Vermeij, Karim Tarfi en Cas Peters: 3-1. De Graafschap blijft de hekkensluiter in de eredivisie, maar liep wel drie punten in op nummer zeventien SC Cambuur. Het verschil bedraagt nog twee punten. ADO Den Haag zakte door de nederlaag naar de twaalfde plaats.

(ANP)