Arrestatie statistiekchef China voedt wantrouwen

Het Chinese statistiekbureau meldde dinsdag slechte cijfers over de economie. Nu is de baas van het bureau opgepakt.

Een paar uur na een speech over de verdubbeling van de Chinese kapitaalvlucht is dinsdag het hoofd van het Nationaal Bureau voor Statistiek, viceminister Wang Baoan (52), aangehouden wegens „ernstige disciplinaire overtredingen”.

Het nieuws van zijn verdwijning leidde op de Chinese en internationale beurzen meteen tot nieuwe speculaties over de betrouwbaarheid van de overheidsinstelling die de groeicijfers produceert. Waar hij door de Centrale Discipline Commissie van de Communistische Partij van verdacht wordt, is niet bekend gemaakt.

Er zijn inmiddels meer dan honderd regerings- en partijfunctionarissen met de rang van onderminister of hoger gesneuveld in de langste anticorruptiecampagne in de Chinese geschiedenis. Kort voor zijn aanhouding in het kader van de anticorruptiecampagne van president Xi Jinping vertelde Wang, dat in 2015 niet de verwachte 455 miljard dollar aan kapitaal uit China was gestroomd, maar 1.000 miljard dollar.

Net als de berichtgeving over zijn aanhouding werd woensdag dit nieuws gecensureerd wegens het gevoelige karakter. Kapitaalvlucht wordt beschouwd als een van de meest duidelijke signalen dat de Chinese economie er slechter voor staat dan de autoriteiten willen toegeven.

Chinese investeerders mogen niet meer dan 50.000 dollar per persoon per jaar uitvoeren. Deze regel werd massaal ontdoken, vooral via beleggingen in onroerend goed en investeringen in buitenlandse bedrijven.

Chinese en buitenlandse economen trekken het officiële groeicijfer van 6,9 procent sterk in twijfel. De Chinese hoogleraar economie Xu Dianqing zei onlangs op een Amerikaanse universiteit dat hij de groei is afgezwakt tot rond de 4 procent. Hij baseerde zich op cijfers over de daling van het goederenvervoer, de afname van de groei van het elektriciteitsverbruik en de daling van bankleningen.

Dat 2016 voor honderdduizenden Chinese werknemers in de staal- en kolenindustrie een zwaar jaar wordt, kan afgeleid worden uit het besluit van de Staatsraad om diep te snijden in de productie. Geschat wordt dat tussen de 400.000 en een miljoen staalarbeiders en mijnwerkers in het Jaar van de Aap dat op 8 februari begint hun banen gaan verliezen.

Het tempo van massaontslagen zal dit jaar geleidelijk en geografisch gespreid worden opgevoerd om grote sociale onrust te voorkomen, aldus het Chinese Instituut voor de Metallurgische Industrie. Alles wijst erop dat de daling van de economische groei ook de luxesector raakt. Makers van Rolls Royces, Bentley’s en Apple-producten meldden dinsdag fors dalende afzetten in China.