AOb: 9.000 docenten nodig in voortgezet onderwijs

Dat stelt de onderwijsbond op basis van onderzoek naar de werkdruk van docenten op middelbare scholen.

Docenten in het voortgezet onderwijs draaien volgens de Algemene Onderwijsbond werkweken van 48 uur, veel meer dan ze volgens cao-normen zouden moeten werken.
Docenten in het voortgezet onderwijs draaien volgens de Algemene Onderwijsbond werkweken van 48 uur, veel meer dan ze volgens cao-normen zouden moeten werken. Foto Lex van Lieshout/ANP

Er zijn 9.000 docenten extra nodig om de werkdruk voor docenten in het middelbaar onderwijs weer op een aanvaardbaar niveau te krijgen. Dat zegt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) woensdagavond in een uitzending van tv-programma Zembla. De leraren werken gemiddeld 48 uur in de week, en dat is een stuk meer dan ze volgens cao-normen zouden moeten werken, stelt de bond na onderzoek.

Als gevolg van het structurele overwerken, kampt een op de vijf docenten met burn-outverschijnselen. Mensen die voor vier dagen per week op de loonlijst staan, werken in de praktijk veelal vijf dagen, stelt Verheggen:

“Het gaat om ongeveer 15 procent meer werk dan een normale lesweek zou moeten bedragen, dus dan heb je ook 15 procent meer mensen nodig. Oftewel: 9.000 leraren extra. Een boodschap die de politiek ter harte moet nemen.”

Wanneer wordt uitgegaan van cao-normen, zouden leraren die fulltime werken op jaarbasis 1659 uur moeten maken. Dat komt neer op 42 uur per week in 39 schoolweken.

Vollere klassen

Terwijl de afgelopen jaren leerlingenaantal in het middelbaar onderwijs stegen, daalde het aantal leraren volgens de AOb. Het effect was dat de klassen voller waren en dat de druk op docenten toenam om meer lesuren te maken per week. “TNO-onderzoek toonde aan dat het percentage burn-outklachten in het onderwijs het hoogste is van alle beroepssectoren in Nederland”, zegt Verheggen. “Het nam ook toe de afgelopen jaren, want het ging een paar jaar terug nog om één op de zeven collega’s.”

De conclusies volgen uit een tussenrapportage van het werkdrukonderzoek van de AOb. Daarbij wordt leraren meerdere keren per jaar gevraagd een dag lang hun activiteiten bij te houden. Zo moet een antwoord komen op de vraag in hoeverre docenten hun werk als belastend ervaren. Bijna 1.800 leraren uit het voortgezet onderwijs hebben tot nu toe meegewerkt.

Werkdruk basisonderwijs

De gegevens over werkdruk in het voortgezet onderwijs liggen in lijn met gegevens over de werkdruk in het basisonderwijs. Uit het DUO-onderwijsonderzoek bleek eerder deze maand dat ruim de helft van de leraren op basisscholen de werkdruk als onacceptabel beschouwt. Het risico op uitval is ook daar groot.