Ai Weiwei sluit exposities om omstreden Deense asielwet

De kunstenaar protesteert tegen het omstreden pakket asielwetgeving dat dinsdag werd aangenomen.

Ai Wei Wei (rechts) met mede-oprichter Jens Faurschou van het Faurschou Foundation.
Ai Wei Wei (rechts) met mede-oprichter Jens Faurschou van het Faurschou Foundation. Foto: Ai Wei Wei / Instagram

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei sluit twee tentoonstellingen in Denemarken uit protest tegen een aantal omstreden asielwetten die gisteren werden aangenomen. Dat laat de kunstenaar weten op zijn Instagram-account. Onderdeel van de nieuwe asielregels is een wet die het mogelijk maakt om waardevolle spullen van vluchtelingen af te nemen als zij asiel aanvragen in Denemarken.

Ai exposeerde in het kunstinstituut Faurschou Foundation in Kopenhagen en in museum Aros in Aarhus. Op zijn Instagram-account laat hij weten dat hij zijn tentoonstelling terugtrekt vanwege de nieuwe Deense asielwetgeving. De directeur en mede-oprichter van het instituut Jens Faurschou staat volledig achter de terugtrekking, zo meldt Ai.

Museumdirecteur Erlend Høyersten van het Aros museum in Aarhus zegt tegen AP de beslissing van Ai te respecteren, zij het met een kritische kanttekening.

“Ik vind het onredelijk dat een heel volk gestraft wordt voor het beleid dat door een overheid wordt gemaakt.”

Omstreden asielwetgeving

Dinsdagavond werd in het Deense parlement na uren vergaderen het omstreden pakket asielwetten aangenomen, waarmee minister van Migratie Inger Støjberg vluchtelingen wil ontmoedigen naar Denemarken te komen. De eisen voor een permanente verblijfsvergunning worden verzwaard en de inburgeringscursus wordt moeilijker. Ook moeten vluchtelingen beter Deens leren spreken.

Internationaal zorgde een wet over het afpakken van waardevolle spullen voor de meeste controverse. Door deze wet krijgt de Deense politie vanaf 1 februari toestemming om door persoonlijke bezittingen te gaan van vluchtelingen die een asielaanvraag doen. Laptops, geld, sieraden zonder sentimentele waarde – alle bezittingen die meer waard zijn dan 10.000 Deense kronen (1.340 euro) moeten ze inleveren om zo mee te betalen aan de kosten van hun opvang.

De wetten worden woensdag getekend door premier Lars Løkke Rasmussen.