25.000 euro boete

Het bedrijf Interbest moet 25.000 euro aan Louis van Gaal betalen als vergoeding voor het gebruik van een foto van hem in een advertentie tijdens het WK in 2014. Vorig jaar stelde de rechter al vast dat de voormalige bondscoach ‘verzilverbare populariteit’ bezit en dat Interbest inbreuk maakte op zijn portretrechten.

In hetzelfde vonnis vroeg de rechter Van Gaal de omvang van zijn schade te onderbouwen. Van Gaal wilde 95.000 euro hebben, Interbest vond 15.000 euro voldoende. Dat Van Gaal eerder 75.000 euro had gekregen voor zijn medewerking aan een tv-commercial, was volgens de rechter niet maatgevend: actieve medewerking aan een commercial is wat anders dan eenmalig portretgebruik. Wel relevant vond de rechter het voorbeeld van een, niet met name genoemde, BN’er die 50.000 euro kreeg voor ongevraagd gebruik van zijn portret in vier kranten. Daar diende dan wel een afslag op te worden genomen omdat de advertentie van Interbest slechts één dag in De Telegraaf en een vakblad had gestaan. En zo kwam de rechter uit op 25.000 euro, een bedrag dat Van Gaal volgens zijn advocaat over zal maken aan Spieren voor Spieren.