Wie is het? – met je eigen vrienden

Je kent het wel: het bordspelletje ‘Wie is het’. Je hebt 24 portretjes, en moet raden welk persoon de ander in gedachten heeft. Door het stellen van ingenieuze vragen – heeft-ie steil haar? ‘Ja’. Een bril? ‘Nee’ – kom je erachter wie het is. Van iedereen die niet in aanmerking komt (want: krullen of kaal) laat je met een heerlijke harde klap het portretje neervallen, tot er nog één persoon fier overeind blijft staan.

Is het Anita? ‘Ja!’

Sinds drie weken kun je het spel ook op je smartphone spelen met de app Mutuals. Je gaat dan niet op zoek naar Bill of Anita, maar naar iemand uit je eigen vriendenkring. De app is bedacht door drie Nederlanders: Joost Lubach, Juul Spee en Ype Driessen. Je speelt Mutuals met een Facebook-vriend met wie je minimaal vijf gemeenschappelijke vrienden hebt.

Je krijgt een selectie van je gezamenlijke Facebookvrienden te zien, en stelt via de chatfunctie vragen aan elkaar. De ander kan die vragen met ‘ja’, ‘nee’ of ‘weet ik niet’ beantwoorden. Je schuift luikjes dicht bij de vrienden die niet in aanmerking komen, tot er uiteindelijk één vriend overblijft.

Is het leuk? Ja, jawel. Zeker om twee potjes achter elkaar te spelen. Tegelijkertijd is het niet de nieuwste Angry Bird: echt verslavend gaat het niet worden. Mocht je een gigantisch fan zijn van het bordspel, dan is dit een grote verbetering. Heb je het bordspel al zeker tien jaar niet aangeraakt en wil je dat alleen maar doen mits er alcohol beschikbaar is, dan heb je kans dat je dit spelletje na drie keer ook niet meer speelt.

Al na twee potjes blijkt dat je het vooral zelf leuk moet maken door zo creatief mogelijk je vragen te stellen. Vragen als: ‘zou je met ’m zoenen’ of ‘wil je hiermee op wereldreis’ zijn net wat leuker dan ‘heeft ie een bril’. Dat is volgens de app-makers ook het doel: je tegenstander beter leren kennen.

Jammer detail: dat je na één keer mis raden gelijk verloren hebt, en de ander niet terug kan raden. Grappig detail: het ‘oh’ wat je moet aanklikken als de ander gewonnen heeft. Mutuals is er nu nog alleen voor iPhones, maar Android komt eraan.