Saoedische diplomaten maken Berlijn onveilig

De Saoedi’s zijn in het Berlijnse verkeer de grootste boosdoeners, en daarna komen de diplomaten uit Rusland en Egypte. De Duitse krant Bild heeft een overzicht gepubliceerd van de verkeersovertredingen door auto’s waarvan het kenteken begint met een 0, de Duitse aanduiding voor het Corps Diplomatique. Vorig jaar is dat met drie procentpunt gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, tot een totaal van 24.118 overtredingen. Ook het aantal ongelukken is gestegen, van 49 naar 72. En niemand krijgt een boete. De diplomatieke status „is een vrijbrief voor scheuren, crashen en foutparkeren”, schrijft de krant. Ook als er alcohol in het spel is.

Er wordt in Berlijn al langer geklaagd over het verkeersgedrag van diplomaten, maar een oplossing is niet in zicht. Buitenlandse Zaken zegt dat het ministerie „alle buitenlandse missies regelmatig op de plicht wijst, de Duitse wet na te volgen”. Veel verder dan dat gaat het niet. Bij de meeste overtredingen gaat het om te hard rijden of parkeren waar dat niet mag. De Saoedi’s hebben, met 101 geregistreerde auto’s, vorig jaar 1340 verkeersovertredingen begaan. Opvallend is dat de diplomaten uit Litouwen en Soedan, vertegenwoordigingen met een relatief klein wagenpark, toch in de absolute toptien staan. Met acht auto’s hebben de Soedanese diplomaten 502 overtredingen begaan. Over Nederland waren in dit overzicht geen cijfers beschikbaar – het staat in ieder geval niet in de toptien.