Veel meer winst en omzet voor Philips

Bij de medische tak en de consumentendivisie stegen de verkopen, maar bij de lichtenafdeling werd juist minder verkocht.

Elektrische tandenborstels van Philips.
Elektrische tandenborstels van Philips. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Philips heeft vorig jaar veel meer winst gemaakt, onder meer door de verkoop van medische apparatuur. Het bedrijf hield eind december 659 miljoen euro over, zo staat in de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers te lezen. De nettowinst ligt daarmee ruim 60 procent hoger dan aan het einde van 2014.

De toename is volgens Philips voor een deel te verklaren door de toegenomen verkoop. Tegelijkertijd steeg de winst ook doordat het technologieconcern vorig jaar niet meer te maken had met eenmalige tegenvallers. In 2014 moest Philips nog honderden miljoenen uitgeven vanwege een schikking rondom het schenden van patenten in de Verenigde Staten.

Ook zonder die eenmalige mee- en tegenvallers kende het concern uit Eindhoven echter een goed jaar. De gecorrigeerde brutowinst – waarin afschrijvingen en rechtskosten bijvoorbeeld niet zijn meegenomen – steeg vorig jaar namelijk naar ruim 2,2 miljard euro. Dat is een stijging van bijna 17 procent ten opzichte van 2014.

Omzet stijgt door medische tak

De omzet van Philips steeg eveneens flink, met 13 procent naar 24,2 miljard euro. Vooral bij de medische tak namen de inkomsten stevig toe. De omzet steeg daar met een kleine 20 procent naar bijna 11 miljard euro. Ook bij de lichtafdeling en de consumententak was sprake van een omzetstijging.

Een groot deel van die groei heeft Philips echter te danken aan de gunstige ontwikkeling van de wisselkoersen. De euro was in 2015 namelijk aanzienlijk goedkoper dan een jaar eerder. Verkopen in dollars kwamen daardoor voor meer geld in de boeken, nadat ze eenmaal waren omgewisseld in euro’s.

Lichtdivisie verkoopt iets minder

Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten kwam Philips eind 2015 uit op een verkoopstijging van 2 procent. In die gezuiverde cijfers was ook bij de gezondheidstak en de consumentenafdeling sprake van een toename. De lichtdivisie verkocht omgerekend juist zo’n 3 procent minder dan in 2014.

Het is dit jaar voor het laatst dat de verkoop van lichten in de jaarcijfers wordt opgenomen. Philips verwacht die tak nog in de eerste helft van dit jaar te kunnen lossnijden en afstoten. Op welke manier dat gebeurt, bekijkt het bedrijf nog. Zowel een beursgang als een verkoop aan een losse partij behoort tot de mogelijkheden.