Curatoren V&D verkopen La Place aan Jumbo Groep

Jumbo neemt de losstaande vestigingen van La Place over. Er wordt nog gesproken over de restaurants in V&D-warenhuizen.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

De curatoren van de failliete warenhuisketen V&D hebben restaurantdivisie La Place verkocht. La Place wordt overgenomen door Jumbo Groep, moederbedrijf van het gelijknamige supermarktconcern. Er werden geen financiële details genoemd bij de overname.

De transactie heeft betrekking op de ongeveer zestig filialen die los staan van de warenhuizen van V&D, over de inpandige La Place-restaurants wordt volgens Jumbo nog gesproken. De intentie is om die ook over te nemen; dat zou nog afhangen van of V&D een doorstart kan maken. Jumbo-topman Frits van Eerd liet weten dat hooguit vijf tot tien vestigingen naar verwachting niet zullen worden voortgezet.

Vakbonden blij met behoud werkgelegenheid

Met de verkoop van La Place is de werkgelegenheid voor 90 procent van de 1600 werknemers van La Place in de losstaande restaurants en op het hoofdkantoor gewaarborgd. Vakbond CNV Vakmensen heeft opgelucht gereageerd op de overname. Bestuurder Martijn de Heijer liet in een verklaring weten blij te zijn dat de werkgelegenheid voor deze mensen behouden blijft.

“Er is gelukkig nog plaats voor La Place na vandaag. En hopelijk is dat de opmaat voor nog méér goed nieuws.”

Voor zo’n 3.500 medewerkers van de restaurants in V&D-filialen is er nog onzekerheid. De Heijer sprak de hoop uit dat die medewerkers, net als de medewerkers van V&D zelf spoedig net zulk goed nieuws zouden ontvangen.

Topvrouw Colette Cloosterman-Van Eerd liet desgevraagd aan NRC weten dat de merknaam La Place “zeker te weten” blijft bestaan. Toen Jumbo in 2011 concurrent C1000 overnam, kondigde het aan de C1000-formule intact te laten. In tweede instantie veranderde het Brabantse familiebedrijf alsnog de merknaam in Jumbo.

Er wordt momenteel nog gezocht naar een koper voor V&D. De curatoren hopen dat door de overname door Jumbo de kans toeneemt dat de warenhuizen, met daarin vestigingen en verkooppunten van La Place, een succesvolle doorstart kunnen maken. Over de verkoop en doorstart van V&D zijn volgens de curatoren nog gesprekken gaande. Er zou nog “een handvol” serieuze partijen over zijn, nadat begin januari zich zo’n zeventig mogelijke overnamekandidaten hadden gemeld.

In een brief heeft de Ondernemingsraad van V&D er bij de curatoren op aangedrongen V&D onder geen beding opnieuw in handen van Sun Capital, de Amerikaanse durfinvesteerder die sinds 2010 de eigenaar is van V&D, te laten vallen.

Nog wel winstgevend

La Place was een van de weinige onderdelen binnen V&D die nog winstgevend was; de restaurants waren goed voor een kwart van de omzet van V&D. Elke dag dat de restaurants open waren, werd er zo’n 350.000 euro verdiend. De directie liet eind december weten er de voorkeur aan te geven dat La Place onderdeel zou blijven van de warenhuisketen.

De failliete warenhuisketen V&D bestond uit 62 warenhuizen en 120 La Place-restaurants. De circa 10.000 werknemers kunnen nog tot halverwege februari worden doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV.